Wołowina z marchewką i imbirem
Wołowina z marchewką i imbirem
Przygotowanie
- Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle
- Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy
- Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy.
- Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i podajemy.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej diecie – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.
Uwagi
Możesz znaleźć w powiązanych przepisach inne pomysły na podanie wołowiny.
Autor
Lista składników
- 200 g mielonej wołowiny
- 2-3 marchewki (180 g)
- 2 łyżki masła klarowanego (30 g)
- 2 cienkie plastry imbiru (10 g)
- 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem
Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…
WIĘCEJ >Serowe roladki z wołowiny
Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…
WIĘCEJ >