fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina duszona w warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a5517ea-506b-485c-9dad-ce295d821b30
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wołowina duszona w warzywach

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon).
  • W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę.
  • Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.
  • Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem.
  • Zmniejszamy ogień i na tym wolnym ogniu dusimy pod przykryciem przez około 2-3 godziny (lub do miękkości).
  • Na koniec dodajemy przyprawy. Następnie dusimy bez przykrycia, żeby sos się trochę zredukował.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje podania wołowiny z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 0,5 kg karkówki wołowej
  • 250 g łaty wołowej
  • ¼ dyni piżmowej (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ korzenia selera (ok. 45 g)
  • 3 łodygi selera naciowego (135 g)
  • ½ litra domowego bulionu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy szpinak, mieszamy Dusimy 2 min Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy Każdy…

WIĘCEJ >