Wołowina duszona w warzywach
Wołowina duszona w warzywach
Przygotowanie
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon).
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę.
- Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.
- Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem.
- Zmniejszamy ogień i na tym wolnym ogniu dusimy pod przykryciem przez około 2-3 godziny (lub do miękkości).
- Na koniec dodajemy przyprawy. Następnie dusimy bez przykrycia, żeby sos się trochę zredukował.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje podania wołowiny z różnymi dodatkami.
Autor
Lista składników
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 0,5 kg karkówki wołowej
- 250 g łaty wołowej
- ¼ dyni piżmowej (200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- ½ korzenia selera (ok. 45 g)
- 3 łodygi selera naciowego (135 g)
- ½ litra domowego bulionu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
- 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…
WIĘCEJ >Grasica smażona na maśle ze szparagami
Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >Gulasz wegański
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >