Duszone mięso z warzywami
Duszone mięso z warzywami
Przygotowanie
- Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin
- Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa
- Kiedy wszystko jest dostatecznie miękkie podajemy na stół
- Wywar przecedzamy i podajemy w kubku do potrawy lub przechowany w lodówce spożywamy jako napój
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy dodawać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat możesz przeczytać w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Można użyć innego mięsa ekologicznego (noga lub łopatka jagnięca, kawałek wieprzowiny lub wołowiny, bażant, 2-4 gołębie, 2 przepiórki, kawałek jelenia, kurczaka, nogi indyczej).
Autor
Lista składników
- 600 g piersi z indyka
- 2 różyczki kalafiora (100 g)
- ¼ brokuła (125 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 marchewki (120 g)
- ½ rzepy (85 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 liść laurowy (1 g)
- 5 igieł rozmarynu (ok. 3 g)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Papryka faszerowana wołowiną
Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >Pasztet z wiśniami
Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…
WIĘCEJ >