fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz19-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Przygotowanie

  • Schab kroimy w paseczki
  • Kapustę kroimy w poprzek w paseczki
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół)
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mięso
  • Zasmażamy minutę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Mieszamy
  • Dodajemy pieczarki i marchewkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 40 min
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 10 min gotujemy
  • Dodajemy kapustę pekińską i gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Dopasuj pozostałe składniki przepisu do swojej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Zamiast schabu możesz wykorzystać inny rodzaj mięsa, np. indyk lub kurczak (jak najlepszej jakości).

Sprawdź w podpiętych, powiązanych przepisach propozycje przyrządzenia schabu w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (ok.200 g)
  • ¼ główki kapusty pekińska (175 g)
  • 3 pieczarki (600 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżki smalcu, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >