fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz19-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Przygotowanie

  • Schab kroimy w paseczki
  • Kapustę kroimy w poprzek w paseczki
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół)
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mięso
  • Zasmażamy minutę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Mieszamy
  • Dodajemy pieczarki i marchewkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 40 min
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 10 min gotujemy
  • Dodajemy kapustę pekińską i gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Dopasuj pozostałe składniki przepisu do swojej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Zamiast schabu możesz wykorzystać inny rodzaj mięsa, np. indyk lub kurczak (jak najlepszej jakości).

Sprawdź w podpiętych, powiązanych przepisach propozycje przyrządzenia schabu w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (ok.200 g)
  • ¼ główki kapusty pekińska (175 g)
  • 3 pieczarki (600 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżki smalcu, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…

WIĘCEJ >

Zebra bananowa

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części Do jednej części dodajemy kako Wszystkie porcje…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >