Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską
Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską
Przygotowanie
- Schab kroimy w paseczki
- Kapustę kroimy w poprzek w paseczki
- Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół)
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy mięso
- Zasmażamy minutę
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Mieszamy
- Dodajemy pieczarki i marchewkę
- Dodajemy koncentrat pomidorowy
- Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 40 min
- Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 10 min gotujemy
- Dodajemy kapustę pekińską i gotujemy 10 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Dopasuj pozostałe składniki przepisu do swojej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Zamiast schabu możesz wykorzystać inny rodzaj mięsa, np. indyk lub kurczak (jak najlepszej jakości).
Sprawdź w podpiętych, powiązanych przepisach propozycje przyrządzenia schabu w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu (ok.200 g)
- ¼ główki kapusty pekińska (175 g)
- 3 pieczarki (600 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżki smalcu, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…
WIĘCEJ >Zebra bananowa
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części Do jednej części dodajemy kako Wszystkie porcje…
WIĘCEJ >Kotlety mielone
Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.
WIĘCEJ >