fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz19-3-3

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Przygotowanie

  • Schab kroimy w paseczki
  • Kapustę kroimy w poprzek w paseczki
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół)
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mięso
  • Zasmażamy minutę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Mieszamy
  • Dodajemy pieczarki i marchewkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 40 min
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 10 min gotujemy
  • Dodajemy kapustę pekińską i gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Dopasuj pozostałe składniki przepisu do swojej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Zamiast schabu możesz wykorzystać inny rodzaj mięsa, np. indyk lub kurczak (jak najlepszej jakości).

Sprawdź w podpiętych, powiązanych przepisach propozycje przyrządzenia schabu w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (ok.200 g)
  • ¼ główki kapusty pekińska (175 g)
  • 3 pieczarki (600 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżki smalcu, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…

WIĘCEJ >

Morele

Morele umyć i zjeść

WIĘCEJ >