Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską
Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską
Przygotowanie
- Schab kroimy w paseczki
- Kapustę kroimy w poprzek w paseczki
- Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół)
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy mięso
- Zasmażamy minutę
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Mieszamy
- Dodajemy pieczarki i marchewkę
- Dodajemy koncentrat pomidorowy
- Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 40 min
- Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 10 min gotujemy
- Dodajemy kapustę pekińską i gotujemy 10 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Sprawdź w podpiętych, powiązanych przepisach propozycje przyrządzenia schabu w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (200 g)
- Kapusta pekińska (175 g)
- Pieczarka (świeża) (60 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Woda (50 ml)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >Placuszki z cukinii
Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno siekamy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki…
WIĘCEJ >Jesienna surówka
Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >