Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym
Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym
Przygotowanie
- Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony)
- Posolić, popieprzyć
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony
- Zdejmujemy mięso z patelni
- Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry
- Cukinię i rzodkiewkę kroimy w plastry
- Pokrojone warzywa + cykorię wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy mięso
- Smażymy z każdej strony po 3 min
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Dodajemy szałwię i usmażone schabowe
- Przykrywamy pokrywką
- Dusimy na małym ogniu przez 8 min
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (160 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Rzodkiewka (60 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Cykoria (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Szałwia (świeża) (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Klopsiki z cukinią
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem (z wywarem kostnym)
Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…
WIĘCEJ >Pieczony surowy boczek z buraczkami
Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >