fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc9571858-bbef-4e6d-8661-80d029ec6055-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony)
  • Posolić, popieprzyć
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony
  • Zdejmujemy mięso z patelni
  • Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry
  • Cukinię i rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Pokrojone warzywa + cykorię wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy mięso
  • Smażymy z każdej strony po 3 min
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Dodajemy szałwię i usmażone schabowe
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy na małym ogniu przez 8 min

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu wieprzowego (160 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 gałązka szałwii (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego, oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >