logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Duszony indyk

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-8

Duszony indyk

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-8

Przygotowanie

  • Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
  • Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
  • Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
  • Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
  • Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
  • Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 tuszka indyka (nogi, skrzydła, piersi i inne części ze skórą) 
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6-10 ziarenek pieprzu
  • szczypta pieprzu Cayenne lub innego tolerowanego
  • świeże lub suszone zioła : oregano, rozmaryn, liście laurowe
  • 1 duża marchew
  • 200 g dyni
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 5 różyczek kalafiora
  • 5 różyczek brokuła
  • 5 brukselek
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec z gęsi, olej kokosowy)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół (…)

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a (…)

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl