fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszony indyk

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c127a449d-1409-452f-8ffd-4662ea04dc93

Duszony indyk

Przygotowanie

  • Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
  • Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
  • Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
  • Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
  • Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
  • Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej na ten temat możesz przeczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Wypróbuj inne, powiązane przepisy, które są równie smaczne.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ tuszki indyka (nogi, skrzydła, piersi i inne części ze skórą – ok. 850 g) 
  • ½ litra wody (500 ml)
  • 6 ziarenek pieprzu (6 g)
  • 1 szczypta pieprzu Cayenne lub innego tolerowanego pieprzu (1 g)
  • Świeże lub suszone zioła : oregano, rozmaryn, liście laurowe
  • ½ dużej marchewki (30 g)
  • 100 g dyni Hokkaido
  • ½ cukinii zielonej (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 różyczki kalafiora (100 g)
  • 2 różyczki brokuła (50 g)
  • 3 brukselki (51 g)
  • 1 łyżka tłuszczu smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund

WIĘCEJ >

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >