fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszony indyk

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c127a449d-1409-452f-8ffd-4662ea04dc93
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Duszony indyk

Przygotowanie

  • Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
  • Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
  • Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
  • Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
  • Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
  • Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk tuszka (850 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Kalafior (świeży) (115 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (100 g)
  • Brokuł (świeży) (60 g)
  • Brukselka (świeża) (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko

Jabłko umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >