Duszony indyk
Duszony indyk
Przygotowanie
- Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
- Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
- Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
- Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
- Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
- Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Indyk tuszka (850 g)
- Woda (500 ml)
- Cukinia zielona (150 g)
- Kalafior (świeży) (115 g)
- Dynia Hokkaido (świeża) (100 g)
- Brokuł (świeży) (60 g)
- Brukselka (świeża) (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
- Natka pietruszki (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Karbowany makaron z cukinii z brokułami
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni
Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >