fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszony indyk

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c127a449d-1409-452f-8ffd-4662ea04dc93
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszony indyk

Przygotowanie

  • Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
  • Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
  • Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
  • Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
  • Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
  • Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk tuszka (850 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Kalafior (115 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (100 g)
  • Brokuł (60 g)
  • Brukselka (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >

Pulpeciki jaglane z warzywami

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…

WIĘCEJ >

Szparagi z makrelą wędzoną

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodze przez ok. 7-8 minut Następnie szparagi odcedzamy i kroimy na 3-4 części Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Rybę rozdrabiamy…

WIĘCEJ >