fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszony indyk

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c127a449d-1409-452f-8ffd-4662ea04dc93

Duszony indyk

Przygotowanie

  • Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
  • Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
  • Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
  • Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
  • Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
  • Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 tuszka indyka (nogi, skrzydła, piersi i inne części ze skórą) 
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6-10 ziarenek pieprzu
  • szczypta pieprzu Cayenne lub innego tolerowanego
  • świeże lub suszone zioła : oregano, rozmaryn, liście laurowe
  • 1 duża marchew (60 g)
  • 200 g dyni
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 różyczek kalafiora (200 g)
  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 5 brukselek
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec z gęsi, olej kokosowy)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej (…)

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na (…)

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl