Duszony indyk
Duszony indyk
Przygotowanie
- Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
- Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
- Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
- Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
- Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
- Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej na ten temat możesz przeczytać w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Wypróbuj inne, powiązane przepisy, które są równie smaczne.
Autor
Lista składników
- ½ tuszki indyka (nogi, skrzydła, piersi i inne części ze skórą – ok. 850 g)
- ½ litra wody (500 ml)
- 6 ziarenek pieprzu (6 g)
- 1 szczypta pieprzu Cayenne lub innego tolerowanego pieprzu (1 g)
- Świeże lub suszone zioła : oregano, rozmaryn, liście laurowe
- ½ dużej marchewki (30 g)
- 100 g dyni Hokkaido
- ½ cukinii zielonej (150 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 różyczki kalafiora (100 g)
- 2 różyczki brokuła (50 g)
- 3 brukselki (51 g)
- 1 łyżka tłuszczu smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami
Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…
WIĘCEJ >Pieczona pierś z kaczki z jabłkami
Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >