Cielęcina duszona w sosie cytrusowym
Cielęcina duszona w sosie cytrusowym
Przygotowanie
- Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry
- Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma)
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w paseczki
- Imbir obieramy i siekamy drobno nożem
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy mięso, lekko solimy i pieprzymy
- Obsmażamy po 2 min z każdej strony
- Przekładamy mięso na jakiś talerz
- Na tą samą patelnię wrzucamy wszystkie warzywa
- Smażymy 3-4 min.
- Zalewamy bulionem
- Wyciskamy sok z jednej cytryny
- Dodajemy imbir
- Gotujemy 5 min
- Miksujemy blenderem
- Do sosu wkładamy mięso
- Gotujemy minutę i możemy podawać
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Cielęcina karkówka (150 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Bulion mięsny (50 ml)
- Seler korzeń (45 g)
- Cytryna (40 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Imbir (świeży) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet kokosowy z owocami
Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…
WIĘCEJ >Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >Ciastka z tapioką
Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…
WIĘCEJ >Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…
WIĘCEJ >