fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3d18b086-e11c-4288-be4a-7fcab8798449-1

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Przygotowanie

  • Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry
  • Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma)
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w paseczki
  • Imbir obieramy i siekamy drobno nożem
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy mięso, lekko solimy i pieprzymy
  • Obsmażamy po 2 min z każdej strony
  • Przekładamy mięso na jakiś talerz
  • Na tą samą patelnię wrzucamy wszystkie warzywa
  • Smażymy 3-4 min.
  • Zalewamy bulionem
  • Wyciskamy sok z jednej cytryny
  • Dodajemy imbir
  • Gotujemy 5 min
  • Miksujemy blenderem
  • Do sosu wkładamy mięso
  • Gotujemy minutę i możemy podawać

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 175 g cielęciny 
  • 1 cebula (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g) 
  • 1 plaster imbiru (1 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ korzenia selera (ok. 45 g)
  • 50 ml bulionu mięsnego 
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…

WIĘCEJ >