Cielęcina duszona w sosie cytrusowym
Cielęcina duszona w sosie cytrusowym
Przygotowanie
- Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry
- Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma)
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w paseczki
- Imbir obieramy i siekamy drobno nożem
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy mięso, lekko solimy i pieprzymy
- Obsmażamy po 2 min z każdej strony
- Przekładamy mięso na jakiś talerz
- Na tą samą patelnię wrzucamy wszystkie warzywa
- Smażymy 3-4 min.
- Zalewamy bulionem
- Wyciskamy sok z jednej cytryny
- Dodajemy imbir
- Gotujemy 5 min
- Miksujemy blenderem
- Do sosu wkładamy mięso
- Gotujemy minutę i możemy podawać
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.
Autor
Lista składników
- 175 g cielęciny
- 1 cebula (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ korzenia selera (ok. 45 g)
- 50 ml bulionu mięsnego
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka gryczana
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…
WIĘCEJ >Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…
WIĘCEJ >Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą
Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >