fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3d18b086-e11c-4288-be4a-7fcab8798449-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Przygotowanie

  • Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry
  • Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma)
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w paseczki
  • Imbir obieramy i siekamy drobno nożem
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy mięso, lekko solimy i pieprzymy
  • Obsmażamy po 2 min z każdej strony
  • Przekładamy mięso na jakiś talerz
  • Na tą samą patelnię wrzucamy wszystkie warzywa
  • Smażymy 3-4 min.
  • Zalewamy bulionem
  • Wyciskamy sok z jednej cytryny
  • Dodajemy imbir
  • Gotujemy 5 min
  • Miksujemy blenderem
  • Do sosu wkładamy mięso
  • Gotujemy minutę i możemy podawać

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 175 g cielęciny 
  • 1 cebula (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g) 
  • 1 plaster imbiru (1 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ korzenia selera (ok. 45 g)
  • 50 ml bulionu mięsnego 
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >