fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz8-3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Przygotowanie

  • Mielimy mięso
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Mieszamy przez 2 minuty
  • Formujemy 4 równe kuleczki
  • Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych
  • Pieczarki przekrawamy na połówki
  • Bierzemy patyk do szaszłyka i nadziewamy pieczarkę, boczek, kulkę mięsa i tak do końca patyka i końca składników
  • Paprykę kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy paprykę z cukinią i cebulą po 2-3 min z każdej strony
  • Na obok warzyw (jeśli się zmieszczą, jeśli nie, to bierzemy druga patelnię) kładziemy szaszłyk
  • Smażymy szaszłyk po 4-5 min z każdej strony

Rady dietetyka

Jeśli obecnie stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) – zrezygnuj ze spożywania papryki czerwonej oraz pieprzu.

Uwagi

Możesz także przygotować szaszłyki z wykorzystaniem innego rodzaju mięsa oraz różnych dodatków (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g cielęciny
  • 5 plastrów boczku wędzonego (50 g)
  • 2 pieczarki (40 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee/ oleju kokosowego lub smalcu (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Bułki AIP

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku na niewielkim ogniu, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia Po czym studzimy Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy Foremki do…

WIĘCEJ >