Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Przygotowanie
- Mielimy mięso
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy przez 2 minuty
- Formujemy 4 równe kuleczki
- Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych
- Pieczarki przekrawamy na połówki
- Bierzemy patyk do szaszłyka i nadziewamy pieczarkę, boczek, kulkę mięsa i tak do końca patyka i końca składników
- Paprykę kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy paprykę z cukinią i cebulą po 2-3 min z każdej strony
- Na obok warzyw (jeśli się zmieszczą, jeśli nie, to bierzemy druga patelnię) kładziemy szaszłyk
- Smażymy szaszłyk po 4-5 min z każdej strony
Rady dietetyka
Mięso wieprzowe możesz zastąpić każdym innym, które bardziej Ci smakuje.
Uwagi
Poznaj nasze inne, równie smaczne propozycje szaszłyków (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 2 porcje łopatki wieprzowej (200 g)
- 5 plastrów boczku wędzonego (50 g)
- 2 pieczarki (40 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- ½ cukinii zielonej (150 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee, oleju kokosowego lub smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym
Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowo – bananowe
Wszystko miksujemy (oprócz oleju) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy Wylewamy placki dowolnej wielkości Smażymy po kilka minut z każdej strony
WIĘCEJ >Grillowany z boczkiem burger Ajwen
Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…
WIĘCEJ >