Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Przygotowanie
- Mielimy mięso
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy przez 2 minuty
- Formujemy 4 równe kuleczki
- Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych
- Pieczarki przekrawamy na połówki
- Bierzemy patyk do szaszłyka i nadziewamy pieczarkę, boczek, kulkę mięsa i tak do końca patyka i końca składników
- Paprykę kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy paprykę z cukinią i cebulą po 2-3 min z każdej strony
- Na obok warzyw (jeśli się zmieszczą, jeśli nie, to bierzemy druga patelnię) kładziemy szaszłyk
- Smażymy szaszłyk po 4-5 min z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (230 g)
- Wieprzowina łopatka (200 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Pieczarka (świeża) (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Carpaccio z łososia i z rzodkiewki
Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT
WIĘCEJ >Wolnowarzony schab z warzywami
Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę. Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…
WIĘCEJ >Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….
WIĘCEJ >Chlebek bananowy
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….
WIĘCEJ >