Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Przygotowanie
- Mielimy mięso
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy przez 2 minuty
- Formujemy 4 równe kuleczki
- Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych
- Pieczarki przekrawamy na połówki
- Bierzemy patyk do szaszłyka i nadziewamy pieczarkę, boczek, kulkę mięsa i tak do końca patyka i końca składników
- Paprykę kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy paprykę z cukinią i cebulą po 2-3 min z każdej strony
- Na obok warzyw (jeśli się zmieszczą, jeśli nie, to bierzemy druga patelnię) kładziemy szaszłyk
- Smażymy szaszłyk po 4-5 min z każdej strony
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodawaj papryki, a zamiast masła klarowanego ghee użyj oleju kokosowego lub smalcu.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przygotowanie szaszłyków.
Mięso możesz wymienić na dowolne, inne.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Sarnina łopatka (150 g)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
- Pieczarka (świeża) (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jajecznica na smalcu gęsim
Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Omlet z bekonem i karczochami
Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >