fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz8-3-6

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Przygotowanie

  • Mielimy mięso
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Mieszamy przez 2 minuty
  • Formujemy 4 równe kuleczki
  • Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych
  • Pieczarki przekrawamy na połówki
  • Bierzemy patyk do szaszłyka i nadziewamy pieczarkę, boczek, kulkę mięsa i tak do końca patyka i końca składników
  • Paprykę kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy paprykę z cukinią i cebulą po 2-3 min z każdej strony
  • Na obok warzyw (jeśli się zmieszczą, jeśli nie, to bierzemy druga patelnię) kładziemy szaszłyk
  • Smażymy szaszłyk po 4-5 min z każdej strony

Rady dietetyka

Jeśli Twoim programem dietetycznym jest protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodawaj papryki, a jako tłuszcz użyj olej kokosowy lub smalec gęsi.

Pamiętaj, że mięso możesz wymienić na dowolne inne!

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Szukaj ciekawych propozycji na szaszłyki w podpiętych, powiązanych przepisach.

Przepisy na inne szaszłyki znajdziesz w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g łopatki z sarny
  • 50 g boczku wędzonego
  • 2 świeże pieczarki (40 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub smalcu (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kiełbasą

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. (…)

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl