Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Przygotowanie
- Mielimy mięso
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy przez 2 minuty
- Formujemy 4 równe kuleczki
- Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych
- Pieczarki przekrawamy na połówki
- Bierzemy patyk do szaszłyka i nadziewamy pieczarkę, boczek, kulkę mięsa i tak do końca patyka i końca składników
- Paprykę kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy paprykę z cukinią i cebulą po 2-3 min z każdej strony
- Na obok warzyw (jeśli się zmieszczą, jeśli nie, to bierzemy druga patelnię) kładziemy szaszłyk
- Smażymy szaszłyk po 4-5 min z każdej strony
Rady dietetyka
Jeśli Twoim programem dietetycznym jest protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodawaj papryki, a jako tłuszcz użyj olej kokosowy lub smalec gęsi.
Pamiętaj, że mięso możesz wymienić na dowolne inne!
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Szukaj ciekawych propozycji na szaszłyki w podpiętych, powiązanych przepisach.
Przepisy na inne szaszłyki znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 150 g łopatki z sarny
- 50 g boczku wędzonego
- 2 świeże pieczarki (40 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- ½ cukinii (150 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub smalcu (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków
Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…
WIĘCEJ >Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…
WIĘCEJ >