Szaszłyk z kurczaka na batatach
Szaszłyk z kurczaka na batatach
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm
- Solimy, pieprzymy
- Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami
- Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm
- Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm
- Cebulę kroimy w plastry
- Bataty obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i gotujemy 30 min we wrzącej osolonej wodzie
- Bierzemy patyczek do szaszłyka
- Nabijamy po kolei paprykę, kurczaka, boczek, cebulę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Kładziemy szaszłyki, ustawiamy średni ogień
- Smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Przykrywamy pokrywką
- Ustawiamy minimalny ogień i dusimy 5 minut
- Obracamy na drugą stronę i jeszcze 3 minuty dusimy
- Na talerz nakładamy ugotowane bataty i obok szaszłyki
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Kurczak pierś (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Potrawka bakłażanowo- marchewkowa
Rozgrzewamy masło na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski mięso. W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana. Warzywa kroimy na drobne kawałki. Dorzucamy je na patelnię. Doprawiamy solą. Po około 10 minutach danie jest gotowe.
WIĘCEJ >Kaszotto grzybowe z pieczarkami
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…
WIĘCEJ >Kotlety mielone
Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.
WIĘCEJ >Duszone żeberka z kapustą
Żeberka dokładnie oczyszczamy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy żeberka i zaczynamy smażyć Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy również przyprawy, dolewamy bulion (1/2 ilości) i dusimy przez…
WIĘCEJ >