fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyk z kurczaka na batatach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0efe6a4b-edf7-4dec-a30a-5235639a4e1b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm
  • Solimy, pieprzymy
  • Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami
  • Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm
  • Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Bataty obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i gotujemy 30 min we wrzącej osolonej wodzie
  • Bierzemy patyczek do szaszłyka
  • Nabijamy po kolei paprykę, kurczaka, boczek, cebulę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki, ustawiamy średni ogień
  • Smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy minimalny ogień i dusimy 5 minut
  • Obracamy na drugą stronę i jeszcze 3 minuty dusimy
  • Na talerz nakładamy ugotowane bataty i obok szaszłyki 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie równie smacznych szaszłyków – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 batat (230 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka tymianku lub szczypta suszonego (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >