fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyk z kurczaka na batatach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0efe6a4b-edf7-4dec-a30a-5235639a4e1b-1

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm
  • Solimy, pieprzymy
  • Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami
  • Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm
  • Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Bataty obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i gotujemy 30 min we wrzącej osolonej wodzie
  • Bierzemy patyczek do szaszłyka
  • Nabijamy po kolei paprykę, kurczaka, boczek, cebulę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki, ustawiamy średni ogień
  • Smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy minimalny ogień i dusimy 5 minut
  • Obracamy na drugą stronę i jeszcze 3 minuty dusimy
  • Na talerz nakładamy ugotowane bataty i obok szaszłyki 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie równie smacznych szaszłyków – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 0
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 batat (230 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka tymianku lub szczypta suszonego (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka bakłażanowo- marchewkowa

Rozgrzewamy masło na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski mięso. W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana.  Warzywa kroimy na drobne (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl