Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami
Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami
Przygotowanie
- Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz
- Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min
- Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę
- Dodajemy do cebuli
- Podsmażamy 2 minuty
- Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym
- Pigwę kroimy na 4 części, usuwamy pestki
- Dodajemy do zupy
- Gotujemy 30 min
- Blendujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy dyniowej.
Autor
Lista składników
- Pigwa (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Polędwiczka na sałatce z kalarepy
Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…
WIĘCEJ >Makaron z wieprzowiną
Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowo-daktylowa
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy
WIĘCEJ >