Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
- Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
- Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
- Imbir obrać i posiekać
- Czosnek obrać
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
- Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
- Dorzucamy czosnek i imbir
- Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
- Zalewamy bulionem
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia tego typu zup.
Autor
Lista składników
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
- 1 cm imbiru (1 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placuszki bez glutenu, bez jaj
Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Wywar z kurczaka
Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…
WIĘCEJ >