fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz14-4-2

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
  • Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
  • Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
  • Imbir obrać i posiekać
  • Czosnek obrać
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
  • Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
  • Dorzucamy czosnek i imbir
  • Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
  • Zalewamy bulionem
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy 30 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia tego typu zup.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z tuńczyka

Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone. Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej (…)

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki (…)

WIĘCEJ >

Marchewkowy makaron z mięsem mielonym

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewki na ‘makaron’. Podsmażamy go na maśle Do marchewek dodajemy mięso mielone i mieszamy łopatką. Po (…)

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl