Zupa dyniowo – rybna
Zupa dyniowo – rybna
Przygotowanie
- Rybę kroimy w kostkę
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy resztę warzyw
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy mleko kokosowe
- Zalewamy zimną wodą, żeby poziom płynu był o 2 cm wyższy niż wsad i dodajemy pokrojoną rybę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Gotujemy 30 min
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy dyniowej.
Autor
Lista składników
- Woda (200 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Dynia Hokkaido (świeża) (100 g)
- Cebula (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Sałatka z mango, granatem i awokado
Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…
WIĘCEJ >Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym
Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…
WIĘCEJ >