Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
- Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
- Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
- Imbir obrać i posiekać
- Czosnek obrać
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
- Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
- Dorzucamy czosnek i imbir
- Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
- Zalewamy bulionem
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy dyniowej.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Dynia Hokkaido (świeża) (210 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Imbir (świeży) (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >Tarta szparagowa z sarną
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >