fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz14-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Przygotowanie

  • Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
  • Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
  • Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
  • Imbir obrać i posiekać
  • Czosnek obrać
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
  • Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
  • Dorzucamy czosnek i imbir
  • Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
  • Zalewamy bulionem
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy 30 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

(na 2-3 porcje)

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki ml bulionu jarskiego (500 ml)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >