fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz14-4-3

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Przygotowanie

  • Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
  • Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
  • Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
  • Imbir obrać i posiekać
  • Czosnek obrać
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
  • Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
  • Dorzucamy czosnek i imbir
  • Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
  • Zalewamy bulionem
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy 30 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

(na 2-3 porcje)

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki ml bulionu jarskiego (500 ml)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >