fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa gulaszowa z dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce0be199-7e95-4ddc-909a-487eff03fdd8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa gulaszowa z dynią

Przygotowanie

  • Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę.
  • Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut.
  • Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach obraną cukinię, puree z dyni i zalewamy całość bulionem.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Na koniec doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Puree z dyni przygotowuje się z dyni upieczonej bądź ugotowanej a następnie zblendowanej na gładko. W sezonie dyniowym najlepiej przygotować raz więcej, gdyż takie puree świetnie się sprawdzi właśnie do zup ale również, np. do ciasta naleśnikowego i wypieków.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
  • 1 szklanki puree z dyni (200 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • ½ czerwonej papryki (115 g)
  • 1 średni ziemniak (75 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ cebula (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Tymianek, słodka papryka
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >