fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa gulaszowa z dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce0be199-7e95-4ddc-909a-487eff03fdd8-1

Zupa gulaszowa z dynią

Przygotowanie

  • Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę.
  • Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut.
  • Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach obraną cukinię, puree z dyni i zalewamy całość bulionem.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Na koniec doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Puree z dyni przygotowuje się z dyni upieczonej bądź ugotowanej a następnie zblendowanej na gładko. W sezonie dyniowym najlepiej przygotować raz więcej, gdyż takie puree świetnie się sprawdzi właśnie do zup ale również, np. do ciasta naleśnikowego i wypieków.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
  • 1 szklanki puree z dyni (200 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • ½ czerwonej papryki (115 g)
  • 1 średni ziemniak (75 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ cebula (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Tymianek, słodka papryka
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >