Zupa gulaszowa z dynią
Zupa gulaszowa z dynią
Przygotowanie
- Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę.
- Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut.
- Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach obraną cukinię, puree z dyni i zalewamy całość bulionem.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Na koniec doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Puree z dyni przygotowuje się z dyni upieczonej bądź ugotowanej a następnie zblendowanej na gładko. W sezonie dyniowym najlepiej przygotować raz więcej, gdyż takie puree świetnie się sprawdzi właśnie do zup ale również, np. do ciasta naleśnikowego i wypieków.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
- 1 szklanki puree z dyni (200 g)
- 1 cukinia (300 g)
- ½ czerwonej papryki (115 g)
- 1 średni ziemniak (75 g)
- 1 marchewka (60 g)
- ½ cebula (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Tymianek, słodka papryka
- Sok z ¼ cytryny (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Tarta szparagowa z sarną
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >Koktajl mango
Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego
WIĘCEJ >