Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 min
- Dodajemy szpinak i imbir
- Mieszamy
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 15 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Możemy dodać trochę świeżej kolendry do dekoracji i polepszenia smaku zupy (już porcyjnie w każdy talerz)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu, Więcej informacji na ten temat znajduję się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion kostny (500 ml)
- Kurczak pierś (115 g)
- Szpinak (świeży) (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Imbir (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Tęczowa sałatka
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…
WIĘCEJ >Budyń jaglany
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i…
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >