fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz14-2-1

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szpinak i imbir
  • Mieszamy
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 15 min
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Możemy dodać trochę świeżej kolendry do dekoracji i polepszenia smaku zupy (już porcyjnie w każdy talerz)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Powyżej znajduje się przepis na bulion kostny, który stanowi bazę do przyrządzenia zup. Zawsze warto mieć większe zapasy wywaru w lodówce.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 garście świeżego lub mrożonego szpinaku (100 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 cm imbiru (ok. 5 g)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Warzywa z curry

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Żeberka z dynią makaronową

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >