Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 min
- Dodajemy szpinak i imbir
- Mieszamy
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 15 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Możemy dodać trochę świeżej kolendry do dekoracji i polepszenia smaku zupy (już porcyjnie w każdy talerz)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Powyżej znajduje się przepis na bulion kostny, który stanowi bazę do przyrządzenia zup. Zawsze warto mieć większe zapasy wywaru w lodówce.
Autor
Lista składników
- 4 garście świeżego lub mrożonego szpinaku (100 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 cm imbiru (ok. 5 g)
- 100 g piersi z kurczaka
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kruszon truskawkowo – bananowy
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą
Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…
WIĘCEJ >Chilli z wieprzowiny
Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….
WIĘCEJ >