fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz14-2-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szpinak i imbir
  • Mieszamy
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 15 min
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Możemy dodać trochę świeżej kolendry do dekoracji i polepszenia smaku zupy (już porcyjnie w każdy talerz)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Powyżej znajduje się przepis na bulion kostny, który stanowi bazę do przyrządzenia zup. Zawsze warto mieć większe zapasy wywaru w lodówce.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 garście świeżego lub mrożonego szpinaku (100 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 cm imbiru (ok. 5 g)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą

Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >