Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 min
- Dodajemy szpinak i imbir
- Mieszamy
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 15 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Możemy dodać trochę świeżej kolendry do dekoracji i polepszenia smaku zupy (już porcyjnie w każdy talerz)
Rady dietetyka
Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu.
Autor
Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni
Lista składników
- 200 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego
- 1 litr rosołu
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 200 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec, masło klarowane, olej kokosowy)
Potrzebny sprzęt
Garnek
Podobne tematy
Pasztet wieprzowy z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie (…)
WIĘCEJ >Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora
Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i (…)
WIĘCEJ >Rosół – bulion mięsny
Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)
WIĘCEJ >