Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 min
- Dodajemy szpinak i imbir
- Mieszamy
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 15 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Możemy dodać trochę świeżej kolendry do dekoracji i polepszenia smaku zupy (już porcyjnie w każdy talerz)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.
1 porcja zupy to około 250–300 ml.
Uwagi
Zawsze warto mieć większe zapasy bulionów w lodówce, dzięki czemu przyrządzenie zupy odbywa się w bardzo szybki sposób.
Autor
Lista składników
- 100 g świeżego lub rozmrożonego szpinaku
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 cm świeżego imbiru (ok. 5 g)
- ½ piersi z kurczaka (100 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu, oleju kokosowego, masła klarowanego Ghee (ok. 8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem szparagowy
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Nadziewane cukinie
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…
WIĘCEJ >Szparagi na miksie sałat
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…
WIĘCEJ >