
W jakich produktach można znaleźć kolagen? Po co po nie sięgać? Sprawdź, jeśli chcesz zachować młodość na dłużej!
Kolagen to białko strukturalne występujące w organizmach zwierząt, w tym ludzi. Jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, skóry, kości, ścięgien, chrząstki i innych struktur ciała. Spożywanie produktów, które w niego obfitują, może mieć kilka korzyści dla zdrowia.
Oto niektóre z potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem kolagenu:
- Poprawa zdrowia skóry – kolagen jest ważnym składnikiem skóry i pomaga utrzymać jej elastyczność, nawilżenie i jędrność. Niektóre badania sugerują, że suplementacja kolagenem może pomóc w zmniejszeniu zmarszczek i suchości skóry.
- Wspieranie zdrowych stawów – kolagen jest obecny w ścięgnach, chrząstkach i stawach, więc suplementacja kolagenem może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów i łagodzeniu bólu stawów.
- Poprawa wyglądu włosów i paznokci – niektórzy zgłaszają poprawę wyglądu i wzmocnienie włosów i paznokci po suplementacji kolagenem.
- Wspieranie układu trawiennego – kolagen może pomagać w odbudowie błony śluzowej żołądka i jelit, co może być korzystne dla osób z problemami żołądkowymi.
- Wzmacnianie kości – choć kolagen nie jest głównym składnikiem kości, może wpływać na ich ogólną strukturę i zdrowie.
Źródła kolagenu
Istnieje kilka źródeł kolagenu w diecie. Wśród nich są takie, jak:
- Produkty mięsne – mięso, zwłaszcza bogate w tkankę łączną, takie jak skóra i chrząstka (warto sięgać po galaretki mięsne, golonkę, kurze nóżki, podroby).
- Ryby (szczególnie ich skóra).
- Wywar z kości, buliony – gotowanie kości mięsa lub ryb może wydobywać kolagen do wywaru.
- Żelatyna – to przetworzony kolagen, często używany do produkcji galaretek i innych potraw.
Możesz także rozważyć suplementację kolagenem w postaci tabletek, proszku lub płynów, ale przed suplementacją zawsze warto najpierw konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Żaden suplement nie zastąpi też prawidłowej diety.
Sprawdź buliony kolagenowe, które powstały przy mojej współpracy z marką Zdrowa Zupa. Pobierz też darmowy poradnik na temat bulionów.
Polecam też produkty Chi Collagen. Z kuponem rabatowym Ajwen otrzymasz zniżkę.
Autor

Iwona Wierzbicka
W jakich produktach można znaleźć kolagen? Po co po nie sięgać? Sprawdź, jeśli chcesz zachować młodość na dłużej!
Kolagen to białko strukturalne występujące w organizmach zwierząt, w tym ludzi. Jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, skóry, kości, ścięgien, chrząstki i innych struktur ciała. Spożywanie produktów, które w niego obfitują, może mieć kilka korzyści dla zdrowia.
Oto niektóre z potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem kolagenu:
- Poprawa zdrowia skóry – kolagen jest ważnym składnikiem skóry i pomaga utrzymać jej elastyczność, nawilżenie i jędrność. Niektóre badania sugerują, że suplementacja kolagenem może pomóc w zmniejszeniu zmarszczek i suchości skóry.
- Wspieranie zdrowych stawów – kolagen jest obecny w ścięgnach, chrząstkach i stawach, więc suplementacja kolagenem może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów i łagodzeniu bólu stawów.
- Poprawa wyglądu włosów i paznokci – niektórzy zgłaszają poprawę wyglądu i wzmocnienie włosów i paznokci po suplementacji kolagenem.
- Wspieranie układu trawiennego – kolagen może pomagać w odbudowie błony śluzowej żołądka i jelit, co może być korzystne dla osób z problemami żołądkowymi.
- Wzmacnianie kości – choć kolagen nie jest głównym składnikiem kości, może wpływać na ich ogólną strukturę i zdrowie.
Źródła kolagenu
Istnieje kilka źródeł kolagenu w diecie. Wśród nich są takie, jak:
- Produkty mięsne – mięso, zwłaszcza bogate w tkankę łączną, takie jak skóra i chrząstka (warto sięgać po galaretki mięsne, golonkę, kurze nóżki, podroby).
- Ryby (szczególnie ich skóra).
- Wywar z kości, buliony – gotowanie kości mięsa lub ryb może wydobywać kolagen do wywaru.
- Żelatyna – to przetworzony kolagen, często używany do produkcji galaretek i innych potraw.
Możesz także rozważyć suplementację kolagenem w postaci tabletek, proszku lub płynów, ale przed suplementacją zawsze warto najpierw konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Żaden suplement nie zastąpi też prawidłowej diety.
Sprawdź buliony kolagenowe, które powstały przy mojej współpracy z marką Zdrowa Zupa. Pobierz też darmowy poradnik na temat bulionów.
Polecam też produkty Chi Collagen. Z kuponem rabatowym Ajwen otrzymasz zniżkę.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
10 powodów, dla których warto jeść jaja
Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt
WIĘCEJ >Dobry sklep mięsny
Fajne zaopatrzenie. Świnki podobno takie "prawdziwe". Opole w/w pływalni.
WIĘCEJ >Czym jest kimchi i jakie ma właściwości zdrowotne?
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie składające się z solonych, fermentowanych warzyw, głównie kapusty. Jest cenione zarówno za swój wyrazisty smak, jak i korzyści zdrowotne. Kimchi jest bogate w probiotyki, które mogą poprawiać zdrowie jelit, oraz…
WIĘCEJ >Masło czy margaryna – co wybrać?
To jedne z tych produktów, które stosuje się niemal codziennie. Który z nich będzie lepszym wyborem żywieniowym? Masło czy margaryna – kto wygrywa w tym starciu? Dla mnie zdecydowanym zwycięzcą jest masło. Dlaczego? Dlaczego masło…
WIĘCEJ >