
Dokucza ci alergia na trawy? Sprawdź, jak możesz zmniejszyć towarzyszące temu dolegliwości.
Alergia na trawy – co możesz zrobić?
Poniższe punkty to podstawa, jeśli alergia na trawy to twoja zmora.
Co możesz zrobić?
- zadbaj o jelita;
- wysypiaj się;
- postaw w sypialni filtr powietrza z jonizatorem;
- oczyść organizm z mykotoksyn;
- wysyć organizm witaminą D;
- włącz suplementację – wprowadź takie produkty, jak: czarnuszka, kwercetyna, witamina C, bromelaina, luteolina, bakterie z rodziny Bifidobacterium;
- wesprzyj wątrobę;
- usuń z diety przetworzoną żywność;
- zmniejsz poziom stresu;
- ogranicz produkty bogate w histaminę.
Dodatkowo warto wyeliminować z diety produkty, które często krzyżują się z trawami, czyli należą do rodziny wiechlinowców.
Alergia krzyżowa
„Alergia krzyżowa to odpowiedź immunologiczna wytworzona pierwotnie przez konkretny alergen, a następnie wywoływana przy kontakcie z innym antygenem o podobnej budowie, pochodzącym z innego źródła. Stanowi również poważny problem kliniczny, powodujący wystąpienie i nasilanie objawów alergicznych” (Sybilski, 2017).

Obejrzyj kurs: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe (KDK)
Nawet 70% osób z alergią wziewną może mieć również objawy krzyżowych alergii pokarmowych.
Reakcje krzyżowe nasilają się w okresie pylenia. Nawet jeśli nie ma oznak reakcji krzyżowej, to mimo wszystko układ immunologiczny może być pobudzany do walki.
Do najistotniejszych klinicznie zespołów należą:
- brzoza–owoce,
- brzoza–bylica–seler–przyprawy,
- trawy–seler–marchew,
- bylica–brzoskwinia,
- drzewa–orzech laskowy,
- bylica–musztarda.
Alergeny krzyżujące się z trawami (możliwe i częste)
Miesiąc przed pyleniem oraz w trakcie pylenia warto zrezygnować ze spożywania niektórych produktów, ponieważ najprawdopodobniej będą one nasilały objawy alergii wziewnej na trawy.
Dlatego też te produkty warto usunąć z diety:
- jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia,
- kiwi,
- melon, arbuz,
- pomidor,
- cebula,
- daktyl,
- figa,
- orzechy laskowe i włoskie, pistacje,
- porzeczka,
- winogrona, rodzynki,
- seler,
- marchew,
- bylica (piołun),
- rzepak,
- grzyby,
- papryka,
- kolendra,
- rumianek,
- wszystkie zboża z rodziny wiechlinowców oraz mąki z tych zbóż – są to wszystkie popularne zboża włącznie z kukurydzą.
Ciekawostka
Gryka, amarantus i komosa ryżowa (quinoa) nie należą do rodziny wiechlinowatych (trawy, zboża). W związku z tym nie muszą być wyłączone z jadłospisu, gdy cierpisz na alergię wziewną na wspomniane wyżej pyłki traw.
Gryka to rodzina rdestowate, jest spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem. Natomiast amarantus i komosa ryżowa to szarłatowate i są spokrewnione z burakiem i szpinakiem.
Bibliografia:
- Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. I in., Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 126, s. 1–58.
- Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (1997) nr 100 (4), s. 444–451.
- Sicherer S.H., Clinical implications of cross-reactive food allergens, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2001) nr 108 (6), s. 881–890.
- Sicherer S.H., Sampson H.A., Food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 125, s. 116–125.
- Sybilski A.J., Alergia krzyżowa, https://www.researchgate.net/publication/316989968_Alergia_krzyzowa (30.05.2023).
Autor

Iwona Wierzbicka
Dokucza ci alergia na trawy? Sprawdź, jak możesz zmniejszyć towarzyszące temu dolegliwości.
Alergia na trawy – co możesz zrobić?
Poniższe punkty to podstawa, jeśli alergia na trawy to twoja zmora.
Co możesz zrobić?
- zadbaj o jelita;
- wysypiaj się;
- postaw w sypialni filtr powietrza z jonizatorem;
- oczyść organizm z mykotoksyn;
- wysyć organizm witaminą D;
- włącz suplementację – wprowadź takie produkty, jak: czarnuszka, kwercetyna, witamina C, bromelaina, luteolina, bakterie z rodziny Bifidobacterium;
- wesprzyj wątrobę;
- usuń z diety przetworzoną żywność;
- zmniejsz poziom stresu;
- ogranicz produkty bogate w histaminę.
Dodatkowo warto wyeliminować z diety produkty, które często krzyżują się z trawami, czyli należą do rodziny wiechlinowców.
Alergia krzyżowa
„Alergia krzyżowa to odpowiedź immunologiczna wytworzona pierwotnie przez konkretny alergen, a następnie wywoływana przy kontakcie z innym antygenem o podobnej budowie, pochodzącym z innego źródła. Stanowi również poważny problem kliniczny, powodujący wystąpienie i nasilanie objawów alergicznych” (Sybilski, 2017).

Obejrzyj kurs: Alergie wziewne i reakcje krzyżowe (KDK)
Nawet 70% osób z alergią wziewną może mieć również objawy krzyżowych alergii pokarmowych.
Reakcje krzyżowe nasilają się w okresie pylenia. Nawet jeśli nie ma oznak reakcji krzyżowej, to mimo wszystko układ immunologiczny może być pobudzany do walki.
Do najistotniejszych klinicznie zespołów należą:
- brzoza–owoce,
- brzoza–bylica–seler–przyprawy,
- trawy–seler–marchew,
- bylica–brzoskwinia,
- drzewa–orzech laskowy,
- bylica–musztarda.
Alergeny krzyżujące się z trawami (możliwe i częste)
Miesiąc przed pyleniem oraz w trakcie pylenia warto zrezygnować ze spożywania niektórych produktów, ponieważ najprawdopodobniej będą one nasilały objawy alergii wziewnej na trawy.
Dlatego też te produkty warto usunąć z diety:
- jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia,
- kiwi,
- melon, arbuz,
- pomidor,
- cebula,
- daktyl,
- figa,
- orzechy laskowe i włoskie, pistacje,
- porzeczka,
- winogrona, rodzynki,
- seler,
- marchew,
- bylica (piołun),
- rzepak,
- grzyby,
- papryka,
- kolendra,
- rumianek,
- wszystkie zboża z rodziny wiechlinowców oraz mąki z tych zbóż – są to wszystkie popularne zboża włącznie z kukurydzą.
Ciekawostka
Gryka, amarantus i komosa ryżowa (quinoa) nie należą do rodziny wiechlinowatych (trawy, zboża). W związku z tym nie muszą być wyłączone z jadłospisu, gdy cierpisz na alergię wziewną na wspomniane wyżej pyłki traw.
Gryka to rodzina rdestowate, jest spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem. Natomiast amarantus i komosa ryżowa to szarłatowate i są spokrewnione z burakiem i szpinakiem.
Bibliografia:
- Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. I in., Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 126, s. 1–58.
- Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (1997) nr 100 (4), s. 444–451.
- Sicherer S.H., Clinical implications of cross-reactive food allergens, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2001) nr 108 (6), s. 881–890.
- Sicherer S.H., Sampson H.A., Food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2010) nr 125, s. 116–125.
- Sybilski A.J., Alergia krzyżowa, https://www.researchgate.net/publication/316989968_Alergia_krzyzowa (30.05.2023).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej
W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…
WIĘCEJ >Jak kupić dobry olej?
Czym się kierować podczas zakupów, aby kupić dobry olej? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę. Jak wybrać dobry olej? To zależy do tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli do smażenia, to wiele produktów nie…
WIĘCEJ >Potwór Hashimoto
Kto może więcej wiedzieć o chorobie Hashimoto niż osoby, które na co dzień z nią żyją? Często słyszę, że Hashimoto to teraz taka modna choroba. Ostatnio nawet widziałem, że w jakimś plotkarskim portalu pojawiło się…
WIĘCEJ >Leucyna – niezbędny aminokwas dla zdrowia i regeneracji organizmu
Leucyna to jeden z najważniejszych aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczać organizmowi z pożywieniem, gdyż sam nie jest w stanie ich syntetyzować. Jest szczególnie istotna dla osób aktywnych fizycznie, a także dla wszystkich, którzy…
WIĘCEJ >