fbpx
Szukaj
open close

Arbuz – dlaczego warto go jeść?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
arbuz

Arbuz – świetnie smakuje, ale przede wszystkim orzeźwia, gasi pragnienie i nawadnia organizm. W końcu składa się w ponad 90% z wody, ale to nie znaczy, że nie zawiera żadnych cennych składników. Sprawdź, co w nim możemy znaleźć.

Arbuz to jedno z najbardziej orzeźwiających letnich owoców. Ze swoją soczystą, czerwoną pulpą i słodkim smakiem jest nie tylko pyszną przekąską, lecz także źródłem wielu cennych składników. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6), C, E, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor czy magnez. Poza tym arbuz jest bogactwem błonnika, przeciwutleniaczy (m.in. takich jak likopen, beta-karoten, luteina) czy aminokwasów (cytrulina).

Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Arbuz – właściwości

Jego charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia w gorące dni. Spożywanie arbuzów może zapobiegać odwodnieniu.

Arbuz jest źródłem witaminy C, która pełni ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem. Pomaga on w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Zawarty w arbuzie likopen, który jest odpowiedzialny za jego czerwony kolor, może pomagać w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami serca. Zdrowie serca wspomagają też zawarte w arbuzie aminokwasy, np. cytrulina. Pomaga ona w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża jej ciśnienie.

Arbuz zawiera też naturalne składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne. Badania sugerują, że spożycie arbuza może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie i łagodzeniu objawów związanych z chorobami przewlekłymi.

Owoc ten świetnie sprawdzi się w diecie osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Arbuz jest niskokaloryczny, a zawarty w nim błonnik może przyczynić się do utrzymania prawidłowej funkcji jelit i regulacji poziomu cukru we krwi.

Ponadto arbuz działa moczopędnie, przyspiesza trawienie, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi czy opóźnia proces starzenia się skóry.

Prozdrowotne działanie wykazują też pestki arbuza, a konkretnie sporządzany z nich olejek. Pestki arbuza nie są niejadalne, więc nie trzeba się martwić, jeśli nie udało nam się ich usunąć.

Arbuz w kuchni

Arbuz świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale można też zrobić z niego koktajl albo sałatkę, co przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pamiętajmy jednak, żeby przed krojeniem go dokładnie umyć.

Tu znajdziesz kilka pomysłów na to, co można zrobić z arbuza.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Arbuz – świetnie smakuje, ale przede wszystkim orzeźwia, gasi pragnienie i nawadnia organizm. W końcu składa się w ponad 90% z wody, ale to nie znaczy, że nie zawiera żadnych cennych składników. Sprawdź, co w nim możemy znaleźć.

Arbuz to jedno z najbardziej orzeźwiających letnich owoców. Ze swoją soczystą, czerwoną pulpą i słodkim smakiem jest nie tylko pyszną przekąską, lecz także źródłem wielu cennych składników. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6), C, E, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor czy magnez. Poza tym arbuz jest bogactwem błonnika, przeciwutleniaczy (m.in. takich jak likopen, beta-karoten, luteina) czy aminokwasów (cytrulina).

Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Arbuz – właściwości

Jego charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia w gorące dni. Spożywanie arbuzów może zapobiegać odwodnieniu.

Arbuz jest źródłem witaminy C, która pełni ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem. Pomaga on w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Zawarty w arbuzie likopen, który jest odpowiedzialny za jego czerwony kolor, może pomagać w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami serca. Zdrowie serca wspomagają też zawarte w arbuzie aminokwasy, np. cytrulina. Pomaga ona w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża jej ciśnienie.

Arbuz zawiera też naturalne składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne. Badania sugerują, że spożycie arbuza może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie i łagodzeniu objawów związanych z chorobami przewlekłymi.

Owoc ten świetnie sprawdzi się w diecie osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Arbuz jest niskokaloryczny, a zawarty w nim błonnik może przyczynić się do utrzymania prawidłowej funkcji jelit i regulacji poziomu cukru we krwi.

Ponadto arbuz działa moczopędnie, przyspiesza trawienie, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi czy opóźnia proces starzenia się skóry.

Prozdrowotne działanie wykazują też pestki arbuza, a konkretnie sporządzany z nich olejek. Pestki arbuza nie są niejadalne, więc nie trzeba się martwić, jeśli nie udało nam się ich usunąć.

Arbuz w kuchni

Arbuz świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale można też zrobić z niego koktajl albo sałatkę, co przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pamiętajmy jednak, żeby przed krojeniem go dokładnie umyć.

Tu znajdziesz kilka pomysłów na to, co można zrobić z arbuza.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
4 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rośliny lecznicze i zioła poprawiające wzrok

Rośliny lecznicze i zioła były od wieków wykorzystywane do poprawy zdrowia oczu i zapobiegania schorzeniom takim jak zaćma, jaskra, czy zwyrodnienie plamki żółtej. Liczne badania potwierdzają, że naturalne związki roślinne mogą działać korzystnie na wzrok,…

WIĘCEJ >

Cukrzyca ciążowa – jak jej uniknąć?

Cukrzyca ciążowa to coraz częstszy problem. Niestety idzie ona w parze z innymi chorobami związanymi z zaburzeniami gospodarki cukrowej, takimi jak: insulinooporność, cukrzyca typu 2 lub cukrzyca typu 3. Nierzadko kobiety w ciąży są zaskoczone…

WIĘCEJ >
jak wspomóc odchudzanie

Jak wspomóc odchudzanie? 6 prostych sposobów

Chcesz schudnąć, ale pomimo podjętego wysiłku efekt cię nie zadowala? Sprawdź, jak wspomóc odchudzanie i jakie proste kroki warto podjąć, by osiągnąć zamierzony cel. 1. Jedz regularnie i pamiętaj o śniadaniu Śniadanie to najważniejszy posiłek….

WIĘCEJ >
domowa apteczka

9 niezbędnych środków w mojej apteczce

Nie jest to tekst o tym, co jest uniwersalne, ani o suplementach, które przyjmuję na co dzień, lecz o tym, co się znajduje w mojej apteczce. Pewne rzeczy warto mieć na wszelki wypadek. Używam ich…

WIĘCEJ >