
Biotyna nazywana jest też witaminą B7 lub witaminą H. Jest znana głównie ze swojego pozytywnego działania na stan włosów, skóry i paznokci. Sprawdź, jakie są jej inne zalety i w jakich produktach można ją znaleźć.
Biotyna to witamina rozpuszczalna w wodzie. Może być wytwarzana w jelitach za pomocą flory jelitowej, ale jest także dostępna w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jest substancją bardzo niestabilną, wrażliwą na zmiany temperatury, promieniowanie czy kontakt z wodą.
Biotyna – właściwości
Biotynę ceni się przede wszystkim ze względu na jej pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Jednak odgrywa ona o wiele ważniejszą rolę w działaniu organizmu, m.in.:
- bierze udział w przemianie materii, w metabolizmie białek i tłuszczów;
- pomaga w procesie wchłaniania witaminy C;
- bierze udział w procesie tworzenia protrombiny, która jest ważna dla krzepnięcia krwi;
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi;
- wspomaga pracę tarczycy.
Niedobór biotyny
Zwykle niedobór biotyny jest następstwem uciążliwej antybiotykoterapii. Niedobór objawia się m.in. wysypkami, stanami zapalnymi, wypadaniem włosów, podwyższonym poziomem cholesterolu, bólami mięśni czy rozdrażnieniem.
Przedawkowanie biotyny to rzadka sytuacja, ponieważ nadmiar tej witaminy jest wydalany wraz z moczem.
W jakich produktach jest najwięcej biotyny?
Witaminę H można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Najbogatszym źródłem biotyny są takie produkty, jak: wątróbka, żółtka jaj, orzechy włoskie, sardynki, grzyby, ryż naturalny, mięso. Witaminę tę można też znaleźć w warzywach, takich jak szpinak, kalafior, marchew, pomidor.
Biotyna jest też popularnym składnikiem wielu suplementów na poprawę stanu włosów i paznokci. Jeśli szukasz sprawdzonego preparatu na ich wzmocnienie, sprawdź opracowany przeze mnie suplement N°1 Beautiful HAIR (z kuponem AJWEN otrzymasz rabat).
Autor

Iwona Wierzbicka
Biotyna nazywana jest też witaminą B7 lub witaminą H. Jest znana głównie ze swojego pozytywnego działania na stan włosów, skóry i paznokci. Sprawdź, jakie są jej inne zalety i w jakich produktach można ją znaleźć.
Biotyna to witamina rozpuszczalna w wodzie. Może być wytwarzana w jelitach za pomocą flory jelitowej, ale jest także dostępna w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jest substancją bardzo niestabilną, wrażliwą na zmiany temperatury, promieniowanie czy kontakt z wodą.
Biotyna – właściwości
Biotynę ceni się przede wszystkim ze względu na jej pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Jednak odgrywa ona o wiele ważniejszą rolę w działaniu organizmu, m.in.:
- bierze udział w przemianie materii, w metabolizmie białek i tłuszczów;
- pomaga w procesie wchłaniania witaminy C;
- bierze udział w procesie tworzenia protrombiny, która jest ważna dla krzepnięcia krwi;
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi;
- wspomaga pracę tarczycy.
Niedobór biotyny
Zwykle niedobór biotyny jest następstwem uciążliwej antybiotykoterapii. Niedobór objawia się m.in. wysypkami, stanami zapalnymi, wypadaniem włosów, podwyższonym poziomem cholesterolu, bólami mięśni czy rozdrażnieniem.
Przedawkowanie biotyny to rzadka sytuacja, ponieważ nadmiar tej witaminy jest wydalany wraz z moczem.
W jakich produktach jest najwięcej biotyny?
Witaminę H można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Najbogatszym źródłem biotyny są takie produkty, jak: wątróbka, żółtka jaj, orzechy włoskie, sardynki, grzyby, ryż naturalny, mięso. Witaminę tę można też znaleźć w warzywach, takich jak szpinak, kalafior, marchew, pomidor.
Biotyna jest też popularnym składnikiem wielu suplementów na poprawę stanu włosów i paznokci. Jeśli szukasz sprawdzonego preparatu na ich wzmocnienie, sprawdź opracowany przeze mnie suplement N°1 Beautiful HAIR (z kuponem AJWEN otrzymasz rabat).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Co zamiast słodyczy? 5 propozycji
Dla niektórych każda okazja jest dobra, by częstować najmłodszych słodyczami. Słodkości w paczkach mikołajkowych, na Dzień Dziecka czy jako dodatek do prezentu urodzinowego to często standard. W przypadku dorosłych jest podobnie – chętnie dajemy sobie…
WIĘCEJ >Zaparcia – jak sobie pomóc?
Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już…
WIĘCEJ >Przeziębienie – jak dieta może wspierać organizm w walce z infekcją?
Przeziębienie to jedna z najczęstszych infekcji wirusowych, która atakuje nasz układ oddechowy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wywołują je różne wirusy, z których najczęstsze to rhinowirusy. Choć samo przeziębienie zazwyczaj nie jest groźne, potrafi osłabić organizm,…
WIĘCEJ >Radio Opole: Co tak naprawdę tuczy?
Co tak naprawdę tuczy? Węglowodany, karczek z grilla, a może złoty trunek? O tym Iwona Wierzbicka dla Radia Opole.
WIĘCEJ >