fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Alergie – jak sobie pomóc?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Alergie – jak sobie pomóc?

alergie

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.

Alergie a dieta

Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.

Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.

Kilka rad dla zdrowia

Wyklucz alergen

Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.

Unikaj

Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

odporność

Obejrzyj film: Odporność dziecka

Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.

Ogranicz

Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).

Zadbaj o swoją dietę

Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.

Dbaj o trawienie

Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.

Co jeszcze może być pomocne?

Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.

Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wspomagające odporność (np. traganek, czosnek), czy wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.

Styl życia też ma znaczenie

Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Sprawdź nasz „Poradnik alergika”:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.

Alergie a dieta

Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.

Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.

Kilka rad dla zdrowia

Wyklucz alergen

Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.

Unikaj

Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

odporność

Obejrzyj film: Odporność dziecka

Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.

Ogranicz

Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).

Zadbaj o swoją dietę

Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.

Dbaj o trawienie

Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.

Co jeszcze może być pomocne?

Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.

Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wspomagające odporność (np. traganek, czosnek), czy wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.

Styl życia też ma znaczenie

Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Sprawdź nasz „Poradnik alergika”:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
12 sierpnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie. Biegunka to zaburzenie trawienia…

WIĘCEJ >

9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść

Czy jako rodzic wiesz, co tak naprawdę dajesz swojemu dziecku do jedzenia? Poniżej kilka najgroźniejszych produktów. Następnym razem zastanów się uważnie, czy faktycznie chcesz to podać swojemu dziecku. Pamiętaj, że to od rodzica zależy, co…

WIĘCEJ >

Jak komponować posiłki?

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…

WIĘCEJ >
dna moczanowa

Dna moczanowa – jaką dietę stosować?

Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety. Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to…

WIĘCEJ >