fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Alergie – jak sobie pomóc?

Alergie – jak sobie pomóc?

alergie

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.

Alergie a dieta

Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.

Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.

Kilka rad dla zdrowia

Wyklucz alergen

Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.

Unikaj

Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

odporność

Obejrzyj film: Odporność dziecka

Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.

Ogranicz

Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).

Zadbaj o swoją dietę

Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.

Dbaj o trawienie

Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.

Co jeszcze może być pomocne?

Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.

Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wspomagające odporność (np. traganek, czosnek), czy wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.

Styl życia też ma znaczenie

Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Sprawdź nasz „Poradnik alergika”:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.

Alergie a dieta

Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.

Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.

Kilka rad dla zdrowia

Wyklucz alergen

Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.

Unikaj

Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

odporność

Obejrzyj film: Odporność dziecka

Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.

Ogranicz

Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).

Zadbaj o swoją dietę

Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.

Dbaj o trawienie

Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.

Co jeszcze może być pomocne?

Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.

Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wspomagające odporność (np. traganek, czosnek), czy wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.

Styl życia też ma znaczenie

Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Sprawdź nasz „Poradnik alergika”:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
12 sierpnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie. Biegunka to zaburzenie trawienia…

WIĘCEJ >
robienie zakupów

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto…

WIĘCEJ >
Candida albicans

Candida – co to takiego?

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona…

WIĘCEJ >

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >