fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kawa – pić czy nie pić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Kawa – pić czy nie pić?

kawa 2

Kawa – zaraz po wodzie – to najchętniej spożywany napój na świecie. Jest też jednym z najczęściej eksportowanych produktów. Wiele osób niesłusznie twierdzi, że kawa jedynie pogarsza stan zdrowia. Jak jest naprawdę?

Niektórzy uważają, że mała czarna raczej niekorzystnie wpływa na zdrowie i dlatego trzeba ją bardzo ograniczać. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźmy, jakie mity na temat kawy są najpopularniejsze.

Kawa a magnez

„Kawa wypłukuje magnez!” – to jeden z najszkodliwszych mitów na temat kawy. W rzeczywistości mała czarna to dobre źródło magnezu. Jedno porządne espresso zawiera 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania.

Kawa a wapń

„Kawa wypłukuje wapń z kości” – to kolejny, często powielany mit, który został obalony przez naukowców. Przy porannym piciu kawy nie trzeba się wcale obawiać osteoporozy.

Kawa a wchłanianie

Kawa może jednak negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest picie kawy w trakcie lub po posiłku. Zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Niestety, kawa pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.

Czy kawa odwadnia?

To kolejny popularny mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś jej smakoszem, to prawdopodobnie masz ten okres za sobą. Można więc rozkoszować się smakiem ulubionego napoju bez martwienia się o odwodnienie.

Warto jeszcze dodać, że kawa zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy. Dzięki nim proces starzenia może przebiegać wolniej. W małej czarnej znajdziemy też więcej antyoksydantów polifenolowych niż np. w zielonej herbacie. Kawa stymuluje też pracę wątroby, wspomaga krążenie i trawienie.

Ciemna strona kawy

Kortyzol

Niestety, kawa może mieć na nas także negatywy wpływ. Za każdym razem, gdy ją pijesz, powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. U osób zdrowych nie stanowi to większego problemu. Jednak w przypadku tych, którzy mają ciągle podniesiony kortyzol i żyją w wiecznym stresie, mała czarna będzie dolewaniem benzyny do ognia.

Nieszczelne jelito

Kawa może też negatywnie wpływać na osoby borykające się z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania. W związku z tym w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.

Ciąża

Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Picie kawy nie jest wówczas zabronione, ale lepiej zachować umiar.

Kwestia indywidualna

To, czy na kawę reagujesz dobrze czy źle, jest zapisane w dużej mierze w twoich genach. Są osoby, które mogą wypić duży kubek tuż przed snem i zasną bez problemu, a są tacy, którzy po wypiciu rano małej filiżanki, wieczorem będą miały problem z zaśnięciem.

Nie bez znaczenia jest też ilość tego napoju wypijanego w ciągu dnia. Warto zachować umiar. Jedna czy dwie kawy nie powinny stanowić problemu. Nadmiar kofeiny może jednak prowadzić do uzależnienia. Powinny też na nią uważać osoby borykające się z chorą tarczycą, chronicznym zmęczeniem, problemami hormonalnymi czy żołądkowo-jelitowymi.

Pamiętajcie również, aby wybierać ziarna dobrej jakości. Zdecydowanie powinniśmy unikać picia kawy rozpuszczalnej, która z prawdziwą małą czarną ma niewiele wspólnego.

Sprawdź nasze e-booki:

Bibliografia:

  • Maughan R. J., Griffin J., Caffeine ingestion and fluid balance: a review, 2003.
  • Heaney R. P., Effects of caffeine on bone and the calcium economy, 2002.
  • Świątkowska K., Mity medyczne, które mogą zabić, 2016.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Mateusz Ostręga

Kawa – zaraz po wodzie – to najchętniej spożywany napój na świecie. Jest też jednym z najczęściej eksportowanych produktów. Wiele osób niesłusznie twierdzi, że kawa jedynie pogarsza stan zdrowia. Jak jest naprawdę?

Niektórzy uważają, że mała czarna raczej niekorzystnie wpływa na zdrowie i dlatego trzeba ją bardzo ograniczać. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźmy, jakie mity na temat kawy są najpopularniejsze.

Kawa a magnez

„Kawa wypłukuje magnez!” – to jeden z najszkodliwszych mitów na temat kawy. W rzeczywistości mała czarna to dobre źródło magnezu. Jedno porządne espresso zawiera 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania.

Kawa a wapń

„Kawa wypłukuje wapń z kości” – to kolejny, często powielany mit, który został obalony przez naukowców. Przy porannym piciu kawy nie trzeba się wcale obawiać osteoporozy.

Kawa a wchłanianie

Kawa może jednak negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest picie kawy w trakcie lub po posiłku. Zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Niestety, kawa pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.

Czy kawa odwadnia?

To kolejny popularny mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś jej smakoszem, to prawdopodobnie masz ten okres za sobą. Można więc rozkoszować się smakiem ulubionego napoju bez martwienia się o odwodnienie.

Warto jeszcze dodać, że kawa zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy. Dzięki nim proces starzenia może przebiegać wolniej. W małej czarnej znajdziemy też więcej antyoksydantów polifenolowych niż np. w zielonej herbacie. Kawa stymuluje też pracę wątroby, wspomaga krążenie i trawienie.

Ciemna strona kawy

Kortyzol

Niestety, kawa może mieć na nas także negatywy wpływ. Za każdym razem, gdy ją pijesz, powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. U osób zdrowych nie stanowi to większego problemu. Jednak w przypadku tych, którzy mają ciągle podniesiony kortyzol i żyją w wiecznym stresie, mała czarna będzie dolewaniem benzyny do ognia.

Nieszczelne jelito

Kawa może też negatywnie wpływać na osoby borykające się z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania. W związku z tym w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.

Ciąża

Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Picie kawy nie jest wówczas zabronione, ale lepiej zachować umiar.

Kwestia indywidualna

To, czy na kawę reagujesz dobrze czy źle, jest zapisane w dużej mierze w twoich genach. Są osoby, które mogą wypić duży kubek tuż przed snem i zasną bez problemu, a są tacy, którzy po wypiciu rano małej filiżanki, wieczorem będą miały problem z zaśnięciem.

Nie bez znaczenia jest też ilość tego napoju wypijanego w ciągu dnia. Warto zachować umiar. Jedna czy dwie kawy nie powinny stanowić problemu. Nadmiar kofeiny może jednak prowadzić do uzależnienia. Powinny też na nią uważać osoby borykające się z chorą tarczycą, chronicznym zmęczeniem, problemami hormonalnymi czy żołądkowo-jelitowymi.

Pamiętajcie również, aby wybierać ziarna dobrej jakości. Zdecydowanie powinniśmy unikać picia kawy rozpuszczalnej, która z prawdziwą małą czarną ma niewiele wspólnego.

Sprawdź nasze e-booki:

Bibliografia:

  • Maughan R. J., Griffin J., Caffeine ingestion and fluid balance: a review, 2003.
  • Heaney R. P., Effects of caffeine on bone and the calcium economy, 2002.
  • Świątkowska K., Mity medyczne, które mogą zabić, 2016.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Mateusz Ostręga
28 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ogórek i sezon ogórkowy!

„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek? Teraz – uwaga –…

WIĘCEJ >

Kokos – co można z niego zrobić?

Czym tak naprawdę jest kokos? Co można z niego zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech, a tu niespodzianka! Tak naprawdę jest on pestką, jest owocem palmy…

WIĘCEJ >

Jak uniknąć cukrzycy ciążowej?

Cukrzyca ciążowa to coraz częstszy problem w XXI wieku. Jej wzrost idzie w parze z innymi chorobami związanymi z zaburzeniami gospodarki cukrowej takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II lub cukrzyca typu III. Diagnozowana jest zwykle…

WIĘCEJ >

Maca – wyjątkowy adaptogen

Maca jest jednorocznym warzywem korzeniem z rodziny roślin krzyżowych, do których należą również m.in. brokuł, kalafior, kapusta czy jarmuż. Sprawdź, co warto wiedzieć o tej roślinie. Maca rośnie w Andach Peruwiańskich na wysokości 2700–4500 m…

WIĘCEJ >