fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kawa – pić czy nie pić?

Kawa – pić czy nie pić?

kawa 2

Kawa – zaraz po wodzie – to najchętniej spożywany napój na świecie. Jest też jednym z najczęściej eksportowanych produktów. Wiele osób niesłusznie twierdzi, że kawa jedynie pogarsza stan zdrowia. Jak jest naprawdę?

Niektórzy uważają, że mała czarna raczej niekorzystnie wpływa na zdrowie i dlatego trzeba ją bardzo ograniczać. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźmy, jakie mity na temat kawy są najpopularniejsze.

Kawa a magnez

„Kawa wypłukuje magnez!” – to jeden z najszkodliwszych mitów na temat kawy. W rzeczywistości mała czarna to dobre źródło magnezu. Jedno porządne espresso zawiera 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania.

Kawa a wapń

„Kawa wypłukuje wapń z kości” – to kolejny, często powielany mit, który został obalony przez naukowców. Przy porannym piciu kawy nie trzeba się wcale obawiać osteoporozy.

Kawa a wchłanianie

Kawa może jednak negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest picie kawy w trakcie lub po posiłku. Zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Niestety, kawa pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.

Czy kawa odwadnia?

To kolejny popularny mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś jej smakoszem, to prawdopodobnie masz ten okres za sobą. Można więc rozkoszować się smakiem ulubionego napoju bez martwienia się o odwodnienie.

Warto jeszcze dodać, że kawa zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy. Dzięki nim proces starzenia może przebiegać wolniej. W małej czarnej znajdziemy też więcej antyoksydantów polifenolowych niż np. w zielonej herbacie. Kawa stymuluje też pracę wątroby, wspomaga krążenie i trawienie.

Ciemna strona kawy

Kortyzol

Niestety, kawa może mieć na nas także negatywy wpływ. Za każdym razem, gdy pijesz kawę, powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. U osób zdrowych nie stanowi to większego problemu. Jednak w przypadku tych, którzy mają ciągle podniesiony kortyzol i żyją w wiecznym stresie, kawa będzie dolewaniem benzyny do ognia.

Nieszczelne jelito

Kawa może też negatywnie wpływać na osoby borykające się z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania. W związku z tym w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.

Ciąża

Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Picie kawy nie jest wówczas zabronione, ale lepiej zachować umiar.

Kwestia indywidualna

To, czy na kawę reagujesz dobrze czy źle, jest zapisane w dużej mierze w twoich genach. Są osoby, które mogą wypić dużą kawę tuż przed snem i zasną bez problemu, a są tacy, którzy po wypiciu rano małej filiżanki, wieczorem będą miały problem z zaśnięciem.

Nie bez znaczenia jest też ilość kawy wypijanej w ciągu dnia. Warto zachować umiar. Jedna czy dwie kawy nie powinny stanowić problemu. Nadmiar kofeiny może jednak prowadzić do uzależnienia. Powinny też na nią uważać osoby borykające się z chorą tarczycą, chronicznym zmęczeniem, problemami hormonalnymi czy żołądkowo-jelitowymi.

Pamiętajcie również, aby wybierać kawę dobrej jakości. Zdecydowanie powinniśmy unikać picia kawy rozpuszczalnej, która z prawdziwą małą czarną ma niewiele wspólnego.

Sprawdź nasze e-booki:

Bibliografia:

  • Maughan RJ, Griffin J., Caffeine ingestion and fluid balance: a review, 2003
  • Heaney RP, Effects of caffeine on bone and the calcium economy, 2002
  • Świątkowska K., Mity medyczne, które mogą zabić, 2016

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Mateusz Ostręga

Kawa – zaraz po wodzie – to najchętniej spożywany napój na świecie. Jest też jednym z najczęściej eksportowanych produktów. Wiele osób niesłusznie twierdzi, że kawa jedynie pogarsza stan zdrowia. Jak jest naprawdę?

Niektórzy uważają, że mała czarna raczej niekorzystnie wpływa na zdrowie i dlatego trzeba ją bardzo ograniczać. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźmy, jakie mity na temat kawy są najpopularniejsze.

Kawa a magnez

„Kawa wypłukuje magnez!” – to jeden z najszkodliwszych mitów na temat kawy. W rzeczywistości mała czarna to dobre źródło magnezu. Jedno porządne espresso zawiera 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania.

Kawa a wapń

„Kawa wypłukuje wapń z kości” – to kolejny, często powielany mit, który został obalony przez naukowców. Przy porannym piciu kawy nie trzeba się wcale obawiać osteoporozy.

Kawa a wchłanianie

Kawa może jednak negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest picie kawy w trakcie lub po posiłku. Zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Niestety, kawa pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.

Czy kawa odwadnia?

To kolejny popularny mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś jej smakoszem, to prawdopodobnie masz ten okres za sobą. Można więc rozkoszować się smakiem ulubionego napoju bez martwienia się o odwodnienie.

Warto jeszcze dodać, że kawa zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy. Dzięki nim proces starzenia może przebiegać wolniej. W małej czarnej znajdziemy też więcej antyoksydantów polifenolowych niż np. w zielonej herbacie. Kawa stymuluje też pracę wątroby, wspomaga krążenie i trawienie.

Ciemna strona kawy

Kortyzol

Niestety, kawa może mieć na nas także negatywy wpływ. Za każdym razem, gdy pijesz kawę, powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. U osób zdrowych nie stanowi to większego problemu. Jednak w przypadku tych, którzy mają ciągle podniesiony kortyzol i żyją w wiecznym stresie, kawa będzie dolewaniem benzyny do ognia.

Nieszczelne jelito

Kawa może też negatywnie wpływać na osoby borykające się z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania. W związku z tym w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.

Ciąża

Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Picie kawy nie jest wówczas zabronione, ale lepiej zachować umiar.

Kwestia indywidualna

To, czy na kawę reagujesz dobrze czy źle, jest zapisane w dużej mierze w twoich genach. Są osoby, które mogą wypić dużą kawę tuż przed snem i zasną bez problemu, a są tacy, którzy po wypiciu rano małej filiżanki, wieczorem będą miały problem z zaśnięciem.

Nie bez znaczenia jest też ilość kawy wypijanej w ciągu dnia. Warto zachować umiar. Jedna czy dwie kawy nie powinny stanowić problemu. Nadmiar kofeiny może jednak prowadzić do uzależnienia. Powinny też na nią uważać osoby borykające się z chorą tarczycą, chronicznym zmęczeniem, problemami hormonalnymi czy żołądkowo-jelitowymi.

Pamiętajcie również, aby wybierać kawę dobrej jakości. Zdecydowanie powinniśmy unikać picia kawy rozpuszczalnej, która z prawdziwą małą czarną ma niewiele wspólnego.

Sprawdź nasze e-booki:

Bibliografia:

  • Maughan RJ, Griffin J., Caffeine ingestion and fluid balance: a review, 2003
  • Heaney RP, Effects of caffeine on bone and the calcium economy, 2002
  • Świątkowska K., Mity medyczne, które mogą zabić, 2016

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Mateusz Ostręga
28 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Witamina D3

Witamina D3 – dlaczego jest tak ważna?

Witamina D3 i letnie odchudzanie - nagranie dla Radia Opole. 80% społeczeństwa cierpi na niedobór witamin D3, a jej niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, nowotworów, depresji, problemów hormonalnych i immunologicznych.

WIĘCEJ >
paleo, kalendarium, dlaczego paleo

Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości

Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat. Ludzie pradawni Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić.Dowi Nie spożywali…

WIĘCEJ >

Które tłuszcze są szkodliwe?

Tłuszcze – kiedy mogą szkodzić Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się z natury większą ilością tłuszczu w diecie. Nasz organizm do funkcjonowania potrzebuje energii i jeśli…

WIĘCEJ >
mąka migdałowa

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >