fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.

Przyczyna wielu chorób

Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:

  • Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, w szczególności jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
  • Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
  • Hamuje procesy naprawcze naczyń.
  • Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
  • Uszkadza naczynia i tętnice.
  • Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
  • Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, Alzheimer, Parkinson, demencja starcza, „mgła mózgowa”, zanik mózgu).

U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest ok. cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.

Ciąża i dzieci

  • Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
  • Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
  • Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
  • Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
  • Opóźnienie rozwoju umysłowego u dzieci.
  • Osteoporoza u dzieci i dorosłych.
  • Problemy z oczami: jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcia lub podwichnięcie soczewki.

Podwyższony poziom – przyczyny

Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:

  • nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
  • niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
  • lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.

Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z chorobami takimi jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Nie wiadomo co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.

Homocysteina – normy

Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.

Hiperhomocysteinemia

Diagnostyka:

  • W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
  • Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
  • Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i 4–8 godzin po podaniu metioniny.
  • Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
  • Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną
  • Należy być na czczo!

Problemy diagnostyczne

Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.

Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).

Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny

Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:

  • unikanie alkoholu, kawy,
  • rzucenie palenia,
  • ograniczenie białka zwierzęcego – czasami, kwestia indywidualna,
  • zielone koktajle,
  • suplementacja – indywidualnie dobrana.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.

Przyczyna wielu chorób

Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:

  • Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, w szczególności jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
  • Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
  • Hamuje procesy naprawcze naczyń.
  • Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
  • Uszkadza naczynia i tętnice.
  • Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
  • Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, Alzheimer, Parkinson, demencja starcza, „mgła mózgowa”, zanik mózgu).

U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest ok. cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.

Ciąża i dzieci

  • Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
  • Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
  • Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
  • Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
  • Opóźnienie rozwoju umysłowego u dzieci.
  • Osteoporoza u dzieci i dorosłych.
  • Problemy z oczami: jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcia lub podwichnięcie soczewki.

Podwyższony poziom – przyczyny

Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:

  • nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
  • niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
  • lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.

Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z chorobami takimi jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Nie wiadomo co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.

Homocysteina – normy

Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.

Hiperhomocysteinemia

Diagnostyka:

  • W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
  • Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
  • Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i 4–8 godzin po podaniu metioniny.
  • Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
  • Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną
  • Należy być na czczo!

Problemy diagnostyczne

Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.

Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).

Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny

Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:

  • unikanie alkoholu, kawy,
  • rzucenie palenia,
  • ograniczenie białka zwierzęcego – czasami, kwestia indywidualna,
  • zielone koktajle,
  • suplementacja – indywidualnie dobrana.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
29 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

paleo jest tanie

5 powodów, dla których gotowanie paleo jest tanie

Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?

WIĘCEJ >

Dieta sportowca – jak ją skomponować?

Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o żywieniu sportowców. Istotnym elementem jest gęstość odżywcza determinująca zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz wartość biologiczna mówiąca o stopniu wchłaniania przez nasz organizm.

WIĘCEJ >
czy mięso jest rakotwórcze

Czy mięso jest rakotwórcze? Manipulacje Big Farm

Gdybym zrobiła ankietę, co nas zabija, to na pewno usłyszałabym, że czerwone mięso i cholesterol. Ale to nieprawda! Poważnie, nie chce mi się stale tłumaczyć, bo jak to ktoś mądrze powiedział wyśmianie jest pierwszym i ostatnim argumentem głupca…….

WIĘCEJ >
Iwona Wierzbicka

Harmonia. Jak ją odnaleźć?

Harmonia to stan równowagi. Żadna skrajność nie jest dobra. Dlaczego? Smutek jest potrzebny, by poczuć radość. Grzeszek, by być czasami świętoszkiem. 100% diety, by czasami zgrzeszyć. Trzeba czasami poczuć się źle, by wiedzieć jak to jest,…

WIĘCEJ >