fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Osteoporoza – jak wzmocnić kości?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Osteoporoza – jak wzmocnić kości?

osteoporoza

Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

Osteoporoza to stan chorobowy szkieletu polegający na ubytku masy kostnej. Najczęściej przez długie lata przechodzimy ją bezobjawowo, dlatego jest nazywana „cichym zabójcą”.

Rozwojowi osteoporozy sprzyjają:

  • niedobór witaminy D i wapnia,
  • niedożywienie, niedowaga,
  • zaburzenia odżywiania i przyswajania,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • brak aktywności fizycznej,
  • choroby: tarczycy, jelit, cukrzyca itp.,
  • zbyt krótka ekspozycja na słońce.

Najczęściej na osteoporozę chorują osoby starsze czy kobiety po menopauzie (szczególnie przedwczesnej, przed 40. rokiem życia).  

Diagnostyka

Podstawowym badaniem w kontekście oceny stanu kości jest densytometria. Warto takie zrobić takie badanie raz w życiu, aby móc później określić stopień pogarszania się stanu kośćca. Dodatkowe badania to sprawdzenie kondycji jelit, poziomu witamin D, K, a także wapnia i magnezu.

Kto powinien się badać? Na pewno kobiety, u których przerwano bądź zakończono hormonalną terapię zastępczą, kobiety po menopauzie, a także osoby o niskiej masie mięśniowej czy wszyscy dorośli po przebyciu złamania.

Prawidłowe odżywianie kości

Wapń jest niezbędny dla naszych kości. Aby prawidłowo się wchłaniał, musi towarzyszyć mu obecność witamin D, K i A oraz magnezu. W wapń bogate są: orzechy, pestki, oliwki, brokuł, kapusta, rabarbar, kiwi, czarna i czerwona porzeczka. Zasobne w wapń są także ryby morskie, jajka i wątróbka.

Bardzo ważnym elementem w procesie tworzenia kości jest witamina K. Jej źródłem są zielone warzywa (np. brokuły), dlatego trzeba zadbać o stałą podaż świeżych zielonych warzyw, np. liściastych, takich jak sałata. Ważna jest także witamina K2, którą znajdziesz przede wszystkim w natto (sfermentowane ziarna soi), a także w maśle, wątrobie wołowej czy żółtkach jaj.

Baza pierwiastków potrzebnych do budowy kości jest długa: wapń, potas, magnez, mangan, krzem, żelazo, cynk, selen, bor, fosfor, siarka, chrom. Dieta w zasadniczy sposób wpływa na zdrowie kości.  To właśnie dlatego w naszym codziennym jadłospisie powinny być produkty bogate w minerały budujące kości. Trzeba przy tym pamiętać o eliminowaniu produktów, które będą zaburzały wchłanianie potrzebnych składników. Ogranicz kofeinę, alkohol, kolorowe napoje gazowane oraz żywność zawierającą cukry proste, które zaostrzają stany zapalne.

Kiedyś mówiło się o tym, że aby zapobiec osteoporozie, należy pić mleko. Aktualnie coraz więcej mówi się, że mleko może sprzyjać osteoporozie. Mleko zawiera składniki, które powodują demineralizację kości.

Dowiedz się więcej na temat mleka

Jakie zioła pomogą?

Zioła pomocne w walce z osteoporozą:

  • Skrzyp polny – herbatka z skrzypu polnego zapobiega chorobom kości, włosów czy paznokci i wspomaga ich leczenie. Warto pić dwie filiżanki dziennie.
  • Pokrzywa – jest to roślina remineralizująca, stąd często poleca się ją, aby zapobiegać starzeniu. Najlepiej wybierać herbaty liściaste, parzymy je około 15 minut pod przykryciem. Warto pić jedną filiżankę dziennie.
  • Wąkrota azjatycka – ma właściwości regenerujące tkankę łączną poprzez stymulowanie kolagenu. Pomaga w odbudowie organicznej części tkanki kostnej, dlatego jest również pomocna już w stanie chorobowym. Suszone liście parzymy przez 15 minut, można pić filiżanki dziennie.

Hormony a osteoporoza

Równowaga hormonalna jest kluczowa dla gęstości kości. Najbardziej widać to na przykładzie kobiet w okresie menopauzalnym, u których spadek gęstości kości przyspiesza z powodu niskiego poziomu estrogenów i progesteronu. Inne hormony ważne dla zdrowia osteoblastów (komórek kościotwórczych) to między innymi testosteron, DHEA, hormon wzrostu i kalcytonina. Dodajmy również, że nadmiar kortyzolu, a także hormonów tarczycy i przytarczyc może przyczyniać się do zaniku tkanki kostnej. 

menopauza

Sprawdź: Menopauza a dieta

Odporność

Co ciekawe, badacze odkryli związek pomiędzy dysfunkcją układu odpornościowego a osteoporozą. Grupa komórek zwanych cytokinami może inicjować reakcję zapalną prowadzącą do osłabienia kości. Na szczęście dobra dieta, zdrowy styl życia, równowaga hormonalna i stosowanie opisanych wyżej zaleceń to czynniki, które są w stanie uchronić nas przed osteoporozą.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

Osteoporoza to stan chorobowy szkieletu polegający na ubytku masy kostnej. Najczęściej przez długie lata przechodzimy ją bezobjawowo, dlatego jest nazywana „cichym zabójcą”.

Rozwojowi osteoporozy sprzyjają:

  • niedobór witaminy D i wapnia,
  • niedożywienie, niedowaga,
  • zaburzenia odżywiania i przyswajania,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • brak aktywności fizycznej,
  • choroby: tarczycy, jelit, cukrzyca itp.,
  • zbyt krótka ekspozycja na słońce.

Najczęściej na osteoporozę chorują osoby starsze czy kobiety po menopauzie (szczególnie przedwczesnej, przed 40. rokiem życia).  

Diagnostyka

Podstawowym badaniem w kontekście oceny stanu kości jest densytometria. Warto takie zrobić takie badanie raz w życiu, aby móc później określić stopień pogarszania się stanu kośćca. Dodatkowe badania to sprawdzenie kondycji jelit, poziomu witamin D, K, a także wapnia i magnezu.

Kto powinien się badać? Na pewno kobiety, u których przerwano bądź zakończono hormonalną terapię zastępczą, kobiety po menopauzie, a także osoby o niskiej masie mięśniowej czy wszyscy dorośli po przebyciu złamania.

Prawidłowe odżywianie kości

Wapń jest niezbędny dla naszych kości. Aby prawidłowo się wchłaniał, musi towarzyszyć mu obecność witamin D, K i A oraz magnezu. W wapń bogate są: orzechy, pestki, oliwki, brokuł, kapusta, rabarbar, kiwi, czarna i czerwona porzeczka. Zasobne w wapń są także ryby morskie, jajka i wątróbka.

Bardzo ważnym elementem w procesie tworzenia kości jest witamina K. Jej źródłem są zielone warzywa (np. brokuły), dlatego trzeba zadbać o stałą podaż świeżych zielonych warzyw, np. liściastych, takich jak sałata. Ważna jest także witamina K2, którą znajdziesz przede wszystkim w natto (sfermentowane ziarna soi), a także w maśle, wątrobie wołowej czy żółtkach jaj.

Baza pierwiastków potrzebnych do budowy kości jest długa: wapń, potas, magnez, mangan, krzem, żelazo, cynk, selen, bor, fosfor, siarka, chrom. Dieta w zasadniczy sposób wpływa na zdrowie kości.  To właśnie dlatego w naszym codziennym jadłospisie powinny być produkty bogate w minerały budujące kości. Trzeba przy tym pamiętać o eliminowaniu produktów, które będą zaburzały wchłanianie potrzebnych składników. Ogranicz kofeinę, alkohol, kolorowe napoje gazowane oraz żywność zawierającą cukry proste, które zaostrzają stany zapalne.

Kiedyś mówiło się o tym, że aby zapobiec osteoporozie, należy pić mleko. Aktualnie coraz więcej mówi się, że mleko może sprzyjać osteoporozie. Mleko zawiera składniki, które powodują demineralizację kości.

Dowiedz się więcej na temat mleka

Jakie zioła pomogą?

Zioła pomocne w walce z osteoporozą:

  • Skrzyp polny – herbatka z skrzypu polnego zapobiega chorobom kości, włosów czy paznokci i wspomaga ich leczenie. Warto pić dwie filiżanki dziennie.
  • Pokrzywa – jest to roślina remineralizująca, stąd często poleca się ją, aby zapobiegać starzeniu. Najlepiej wybierać herbaty liściaste, parzymy je około 15 minut pod przykryciem. Warto pić jedną filiżankę dziennie.
  • Wąkrota azjatycka – ma właściwości regenerujące tkankę łączną poprzez stymulowanie kolagenu. Pomaga w odbudowie organicznej części tkanki kostnej, dlatego jest również pomocna już w stanie chorobowym. Suszone liście parzymy przez 15 minut, można pić filiżanki dziennie.

Hormony a osteoporoza

Równowaga hormonalna jest kluczowa dla gęstości kości. Najbardziej widać to na przykładzie kobiet w okresie menopauzalnym, u których spadek gęstości kości przyspiesza z powodu niskiego poziomu estrogenów i progesteronu. Inne hormony ważne dla zdrowia osteoblastów (komórek kościotwórczych) to między innymi testosteron, DHEA, hormon wzrostu i kalcytonina. Dodajmy również, że nadmiar kortyzolu, a także hormonów tarczycy i przytarczyc może przyczyniać się do zaniku tkanki kostnej. 

menopauza

Sprawdź: Menopauza a dieta

Odporność

Co ciekawe, badacze odkryli związek pomiędzy dysfunkcją układu odpornościowego a osteoporozą. Grupa komórek zwanych cytokinami może inicjować reakcję zapalną prowadzącą do osłabienia kości. Na szczęście dobra dieta, zdrowy styl życia, równowaga hormonalna i stosowanie opisanych wyżej zaleceń to czynniki, które są w stanie uchronić nas przed osteoporozą.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
29 września 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Detoks. Czy warto oczyszczać organizm?

Zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest przyczyna dolegliwości, z którymi borykasz się na co dzień? Dlaczego czujesz się zmęczony, rozdrażniony? Czy często dokucza Ci brak energii, ciągłe zmęczenie, ból głowy, infekcje? Oczyszczenie organizmu z toksyn może…

WIĘCEJ >

Żołądek – jak o niego zadbać?

Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawieniu składników odżywczych, głównie białka. Sprawdź, jak o niego dbać. Przede wszystkim unikaj produktów, które nasilają problemy z żołądkiem. Co robić? Zwróć uwagę, jak reagujesz po zjedzeniu pomidorów. Pomidory i przetwory…

WIĘCEJ >

Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je…

WIĘCEJ >

9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść

Czy jako rodzic wiesz, co tak naprawdę dajesz swojemu dziecku do jedzenia? Poniżej kilka najgroźniejszych produktów. Następnym razem zastanów się uważnie, czy faktycznie chcesz to podać swojemu dziecku. Pamiętaj, że to od rodzica zależy, co…

WIĘCEJ >