fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

robienie zakupów

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto z pieca”, a sklepy robią wszystko, by zachęcić nas do wydawania pieniędzy. Ma w tym pomóc odpowiednia kolorystyka sklepu, aranżacja wnętrza, ustawienie produktów na półkach czy nawet roztaczający się wokół zapach. Jak odnaleźć się w tej dżungli i na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów?

Robienie zakupów – o czym pamiętać?

Przede wszystkim podczas robienia zakupów:

1. Czytaj etykiety i wybieraj produkty, które mają prosty skład. Im mniej substancji, tym lepiej. Idealnie, jeśli produkt zawiera około 5–6 składników, w tym większość naturalnych.

2. Jeśli na etykiecie pojawiają się nazwy, których nie znasz, to warto je sprawdzić – jest wiele aplikacji, które w tym pomogą. Nie wszystkie „E” to szkodliwe substancje.

3. Jeżeli w produkcie znajduje się podejrzany składnik, który wzbudza u Ciebie niepokój, to poszukaj zamiennika. Pomocna w tym będzie np. aplikacja „Zdrowe zakupy” ponieważ do każdego produkty podaje alternatywy. Z tego typu wsparciem robienie zakupów będzie łatwiejsze.

4. Unikaj produktów z dużą ilością cukru i słodzików. Jeżeli cukier jest na pierwszym miejscu, szukaj zamiennika. Kolejność składników na etykiecie ma znaczenie, ponieważ są one wymienione w kolejności malejącej. Pamiętaj, że cukier to nie tylko cukier. Laktoza, syrop klonowy, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, dekstroza, słód kukurydziany – wszystkie te surowce to produkty, których powinniśmy unikać.

5. Kupuj tylko te produkty, które nie mają nienaturalnie wydłużonego czasu przydatności do spożycia. Zostały one poddane działaniu różnych procesów termicznych i niestety pod ich wpływem wartość odżywcza jest niższa.

6. Zwróć też uwagę na opakowanie produktu. Unikaj opakowań z aluminium, foli, styropianu i plastiku. Tego typu tworzywa zakłócają gospodarkę hormonalną, zatruwają organizm i planetę.

7. Sprawdzaj „ukryte miejsca”. Najlepsze produkty dla naszego zdrowia najczęściej są tańsze i znajdują się na dole bądź na górze półek.

Co jeszcze jest ważne?

Co jeszcze jest istotne, jeśli chodzi o robienie zakupów? Warto pamiętać także o dwóch najważniejszych zasadach: nigdy nie chodź na zakupy głodny i zawsze zabieraj ze sobą listę zakupów.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto z pieca”, a sklepy robią wszystko, by zachęcić nas do wydawania pieniędzy. Ma w tym pomóc odpowiednia kolorystyka sklepu, aranżacja wnętrza, ustawienie produktów na półkach czy nawet roztaczający się wokół zapach. Jak odnaleźć się w tej dżungli i na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów?

Robienie zakupów – o czym pamiętać?

Przede wszystkim podczas robienia zakupów:

1. Czytaj etykiety i wybieraj produkty, które mają prosty skład. Im mniej substancji, tym lepiej. Idealnie, jeśli produkt zawiera około 5–6 składników, w tym większość naturalnych.

2. Jeśli na etykiecie pojawiają się nazwy, których nie znasz, to warto je sprawdzić – jest wiele aplikacji, które w tym pomogą. Nie wszystkie „E” to szkodliwe substancje.

3. Jeżeli w produkcie znajduje się podejrzany składnik, który wzbudza u Ciebie niepokój, to poszukaj zamiennika. Pomocna w tym będzie np. aplikacja „Zdrowe zakupy” ponieważ do każdego produkty podaje alternatywy. Z tego typu wsparciem robienie zakupów będzie łatwiejsze.

4. Unikaj produktów z dużą ilością cukru i słodzików. Jeżeli cukier jest na pierwszym miejscu, szukaj zamiennika. Kolejność składników na etykiecie ma znaczenie, ponieważ są one wymienione w kolejności malejącej. Pamiętaj, że cukier to nie tylko cukier. Laktoza, syrop klonowy, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, dekstroza, słód kukurydziany – wszystkie te surowce to produkty, których powinniśmy unikać.

5. Kupuj tylko te produkty, które nie mają nienaturalnie wydłużonego czasu przydatności do spożycia. Zostały one poddane działaniu różnych procesów termicznych i niestety pod ich wpływem wartość odżywcza jest niższa.

6. Zwróć też uwagę na opakowanie produktu. Unikaj opakowań z aluminium, foli, styropianu i plastiku. Tego typu tworzywa zakłócają gospodarkę hormonalną, zatruwają organizm i planetę.

7. Sprawdzaj „ukryte miejsca”. Najlepsze produkty dla naszego zdrowia najczęściej są tańsze i znajdują się na dole bądź na górze półek.

Co jeszcze jest ważne?

Co jeszcze jest istotne, jeśli chodzi o robienie zakupów? Warto pamiętać także o dwóch najważniejszych zasadach: nigdy nie chodź na zakupy głodny i zawsze zabieraj ze sobą listę zakupów.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
22 października 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

robienie zakupów

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto…

WIĘCEJ >

Jak komponować posiłki?

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…

WIĘCEJ >

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu.  Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To…

WIĘCEJ >
łuszczyca

Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać i na co jeszcze zwrócić uwagę. Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych….

WIĘCEJ >