fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

robienie zakupów

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto z pieca”, a sklepy robią wszystko, by zachęcić nas do wydawania pieniędzy. Ma w tym pomóc odpowiednia kolorystyka sklepu, aranżacja wnętrza, ustawienie produktów na półkach czy nawet roztaczający się wokół zapach. Jak odnaleźć się w tej dżungli i na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów?

Robienie zakupów – o czym pamiętać?

Przede wszystkim podczas robienia zakupów:

1. Czytaj etykiety i wybieraj produkty, które mają prosty skład. Im mniej substancji, tym lepiej. Idealnie, jeśli produkt zawiera około 5–6 składników, w tym większość naturalnych.

2. Jeśli na etykiecie pojawiają się nazwy, których nie znasz, to warto je sprawdzić – jest wiele aplikacji, które w tym pomogą. Nie wszystkie „E” to szkodliwe substancje.

3. Jeżeli w produkcie znajduje się podejrzany składnik, który wzbudza u Ciebie niepokój, to poszukaj zamiennika. Pomocna w tym będzie np. aplikacja „Zdrowe zakupy” ponieważ do każdego produkty podaje alternatywy. Z tego typu wsparciem robienie zakupów będzie łatwiejsze.

4. Unikaj produktów z dużą ilością cukru i słodzików. Jeżeli cukier jest na pierwszym miejscu, szukaj zamiennika. Kolejność składników na etykiecie ma znaczenie, ponieważ są one wymienione w kolejności malejącej. Pamiętaj, że cukier to nie tylko cukier. Laktoza, syrop klonowy, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, dekstroza, słód kukurydziany – wszystkie te surowce to produkty, których powinniśmy unikać.

5. Kupuj tylko te produkty, które nie mają nienaturalnie wydłużonego czasu przydatności do spożycia. Zostały one poddane działaniu różnych procesów termicznych i niestety pod ich wpływem wartość odżywcza jest niższa.

6. Zwróć też uwagę na opakowanie produktu. Unikaj opakowań z aluminium, foli, styropianu i plastiku. Tego typu tworzywa zakłócają gospodarkę hormonalną, zatruwają organizm i planetę.

7. Sprawdzaj „ukryte miejsca”. Najlepsze produkty dla naszego zdrowia najczęściej są tańsze i znajdują się na dole bądź na górze półek.

Co jeszcze jest ważne?

Co jeszcze jest istotne, jeśli chodzi o robienie zakupów? Warto pamiętać także o dwóch najważniejszych zasadach: nigdy nie chodź na zakupy głodny i zawsze zabieraj ze sobą listę zakupów.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto z pieca”, a sklepy robią wszystko, by zachęcić nas do wydawania pieniędzy. Ma w tym pomóc odpowiednia kolorystyka sklepu, aranżacja wnętrza, ustawienie produktów na półkach czy nawet roztaczający się wokół zapach. Jak odnaleźć się w tej dżungli i na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów?

Robienie zakupów – o czym pamiętać?

Przede wszystkim podczas robienia zakupów:

1. Czytaj etykiety i wybieraj produkty, które mają prosty skład. Im mniej substancji, tym lepiej. Idealnie, jeśli produkt zawiera około 5–6 składników, w tym większość naturalnych.

2. Jeśli na etykiecie pojawiają się nazwy, których nie znasz, to warto je sprawdzić – jest wiele aplikacji, które w tym pomogą. Nie wszystkie „E” to szkodliwe substancje.

3. Jeżeli w produkcie znajduje się podejrzany składnik, który wzbudza u Ciebie niepokój, to poszukaj zamiennika. Pomocna w tym będzie np. aplikacja „Zdrowe zakupy” ponieważ do każdego produkty podaje alternatywy. Z tego typu wsparciem robienie zakupów będzie łatwiejsze.

4. Unikaj produktów z dużą ilością cukru i słodzików. Jeżeli cukier jest na pierwszym miejscu, szukaj zamiennika. Kolejność składników na etykiecie ma znaczenie, ponieważ są one wymienione w kolejności malejącej. Pamiętaj, że cukier to nie tylko cukier. Laktoza, syrop klonowy, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, dekstroza, słód kukurydziany – wszystkie te surowce to produkty, których powinniśmy unikać.

5. Kupuj tylko te produkty, które nie mają nienaturalnie wydłużonego czasu przydatności do spożycia. Zostały one poddane działaniu różnych procesów termicznych i niestety pod ich wpływem wartość odżywcza jest niższa.

6. Zwróć też uwagę na opakowanie produktu. Unikaj opakowań z aluminium, foli, styropianu i plastiku. Tego typu tworzywa zakłócają gospodarkę hormonalną, zatruwają organizm i planetę.

7. Sprawdzaj „ukryte miejsca”. Najlepsze produkty dla naszego zdrowia najczęściej są tańsze i znajdują się na dole bądź na górze półek.

Co jeszcze jest ważne?

Co jeszcze jest istotne, jeśli chodzi o robienie zakupów? Warto pamiętać także o dwóch najważniejszych zasadach: nigdy nie chodź na zakupy głodny i zawsze zabieraj ze sobą listę zakupów.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
22 października 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

alergie

Alergie – jak sobie pomóc?

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta. Alergie a dieta Alergie to przykład…

WIĘCEJ >
błędy żywieniowe

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…

WIĘCEJ >
Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna a dieta

Choroba Leśniowskiego-Crohna potrafi skutecznie utrudniać normalne funkcjonowanie. Dowiedz się więcej o tej chorobie i sprawdź, jakie znaczenie ma przy niej odpowiednia dieta. Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Cechą charakterystyczną…

WIĘCEJ >
łuszczyca

Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać i na co jeszcze zwrócić uwagę. Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych….

WIĘCEJ >