fbpx
Szukaj
open close

Seler kontra ziemniak – co wybrać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
seler-vs-ziemniak

Co jest lepsze – seler czy ziemniak? Czym się różnią? Sprawdź!

Ziemniak ma więcej węglowodanów i więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia. Jeśli zatem potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Niestety, jest rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan nie jest polecany w chorobach autoimmunologicznych.

Seler i ziemniak mają podobną zawartość związków mineralnych (łącznie). Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Natomiast ziemniak ma więcej witaminy B1, B3, B6, B9 (kwasu foliowego), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

seler - ziemniak - ajwendieta

Poza witaminami i minerałami wartości w tabeli są podane w mg na 100 g produktu. Źródło BLS – niemiecka baza danych.

Seler

W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Nie jest jej aż tak dużo, by porównywać do cukierków (około 2 g na 100 g produktu), ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże, możliwe, że po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP.

Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.

Ziemniak

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze (15 g/100 g produktu), a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i trzykrotnie mniej celulozy. Skrobia obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.

Podsumowując

Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera. Jeżeli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy.

Ciekawostka

Seler ma 82 mg kwasów omega-3 i 27 mg kwasów omega-6. Omega-3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA. Warto zwrócić uwagę na to, że ta ilość odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). Przy 120 kapsułkach w promocyjnej cenie 21 zł, zawartość omega-3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega-3 z prawdziwego tranu w płynie.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Co jest lepsze – seler czy ziemniak? Czym się różnią? Sprawdź!

Ziemniak ma więcej węglowodanów i więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia. Jeśli zatem potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Niestety, jest rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan nie jest polecany w chorobach autoimmunologicznych.

Seler i ziemniak mają podobną zawartość związków mineralnych (łącznie). Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Natomiast ziemniak ma więcej witaminy B1, B3, B6, B9 (kwasu foliowego), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

seler - ziemniak - ajwendieta

Poza witaminami i minerałami wartości w tabeli są podane w mg na 100 g produktu. Źródło BLS – niemiecka baza danych.

Seler

W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Nie jest jej aż tak dużo, by porównywać do cukierków (około 2 g na 100 g produktu), ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże, możliwe, że po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP.

Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.

Ziemniak

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze (15 g/100 g produktu), a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i trzykrotnie mniej celulozy. Skrobia obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.

Podsumowując

Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera. Jeżeli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy.

Ciekawostka

Seler ma 82 mg kwasów omega-3 i 27 mg kwasów omega-6. Omega-3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA. Warto zwrócić uwagę na to, że ta ilość odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). Przy 120 kapsułkach w promocyjnej cenie 21 zł, zawartość omega-3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega-3 z prawdziwego tranu w płynie.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Radio Opole wiosną – witaminki po zimie

Na temat nowalijek, witamin, zdrowego stylu życia rozmawia z Iwoną Wierzbicką w Radiu Opole - Wiesław Kolbusz. Jak często jeść, co z tymi nowalijkami, co z witaminami.

WIĘCEJ >

Bez tego droga do zdrowia będzie trudniejsza!

Droga do zdrowia bywa kręta, ale już na jej początku duże znaczenie mają trzy elementy – zrozumienie, cierpliwość i wytrwałość. Sprawdź, dlatego jest to tak istotne. Zrozumienie Miałam pacjentkę, które przyszła do mnie na jednorazową…

WIĘCEJ >
Zespół jelita drażliwego, IBS

Zespół jelita drażliwego (IBS)

Zespół jelita drażliwego (czyli tzw. IBS) charakteryzuje się niewłaściwym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i jest najczęstszą przyczyną wizyt u specjalisty. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Zespół jelita drażliwego – co to takiego? Prawidłowa praca…

WIĘCEJ >
konserwa, puszka

Konserwy – dlaczego lepiej na nie uważać?

Konserwy – co z nim jest nie tak? Dlaczego powinno się na nie uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Clostridium botulinum Clostridium botulinum jest Gram-dodatnią laseczką wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie…

WIĘCEJ >