Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?

Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
Iwona Wierzbicka
Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?

Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć
Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej…
WIĘCEJ >Czy można jeść owoce przy insulinooporności?
Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb…
WIĘCEJ >Jedzenie na mieście – co trzeba wiedzieć?
Idziecie do restauracji na obiad.Informujecie kelnera, że nie jecie glutenu, nabiału i strączków, zadowoleni czekacie na swój bezpieczny posiłek... żeby to było takie proste, jak sobie wyobrażacie jedzenie na mieście ...
WIĘCEJ >Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?
Trudno jednoznacznie powiedzieć, jaką wodę pić – najważniejsze, żeby to po prostu robić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i…
WIĘCEJ >

















Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂
i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?
Na pewno jest tego sporo 🙂 Z tych znanych marek Zott, ma czysty skład i producent zapewniał mnie pisemnie, ale zdecydowanie preferuję Klimeko, która nie jest homogenizowana ani zagęszczana http://www.klimeko.pl/pr1.html na FB, była dyskusja o śmietanach i podano wiele fajnych producentów: to jest przy poście 20.10.2014 na tablicy: https://www.facebook.com/Ajwen.Dietetyk.Trener.Personalny