Śniadanie bez węglowodanów i bieganie na czczo – obalam mity!
Oczywiście, że każdy jest inny i każdy ma inaczej, ale chcę pokazać, że można jeść 3 posiłki dziennie, nie trzeba się opychać ryżem i makaronem, można mieć ładną kompozycję ciała, zwiększać nieco muskulaturę, mieć dużo energii i „siły”. Piszę bardziej w kontekście rekreacji, zatem nie będę polemizowała z osobami budującymi dużą masę mięśniową czy trenującymi wyczynowo.
Aktywność dla przyjemności
Trenuję, a właściwie uprawiam aktywność fizyczną, codziennie: 3–4 razy w tygodniu biegam, czasami wpadnie mi rower jako bonus, 2 razy w tygodniu robię trening siłowy, ale bardziej funkcjonalny (czasami nie mam takiego treningu wcale i też nie jest źle), do tego czasami pojawią się w zimie biegówki czy narty zjazdowe. Generalnie nie mam przymusu trenowania, jeśli nie mam ku temu okazji. Jeśli mam sporo pracy albo muszę wyjechać, to po prostu nie ćwiczę, choć mogłabym kombinować z matą na podłodze w hotelu. Chcę w ten sposób powiedzieć, że nie mam obsesji i trenuję dla przyjemności.
Co jem?
Jem 3 razy dziennie. Lubię biegać na czczo, piję tylko kawę lub Redweiler z kofeiną i L-argininą. Po bieganiu zjadam parówki lub jajka (na zdjęciu u góry widać moje śniadanie po bieganiu, to po lewej to masło i sól), na obiad zwykle wybieram mięso i warzywa (czasami warzywami są ziemniaki), kolacja to najczęściej warzywa, owoce lub chleb żytni czy gryczany, ostatecznie ziemniaki albo ryż z masłem.
Kiedy czuję, że mam ochotę na więcej węglowodanów, zjadam 2 batoniki z Lidla Alesto (w składzie mają głównie daktyle) albo trochę dżemu ze słoika czy jakieś owoce.
Piję tylko wodę lub zioła z tatarakiem. Tatarak poprawia pracę układu pokarmowego. Czasami lubię wypić coś innego, ale kluczem do uczucia sytości pomiędzy posiłkami jest woda. Kiedy piję zioła, czuję głód i trudno mi wytrzymać do kolejnego posiłku. To bardzo ważny mechanizm, o którym mówię również na swoich wykładach dotyczących insulinooporności.
Moje ciało
Od jakiegoś czasu możecie śledzić moje zdjęcia z aktywności fizycznych, moje bicepsy i pośladki. Dla mnie to duża zmiana stylu życia, bo ostatnie 4 lata kompletnie nic nie robiłam, poza pewnymi aktywnościami w sezonie (np. od czasu do czasu rower, ale w lecie). Od 4 lat siedziałam na tyłku. Dzięki temu jak jem, nie przytyłam, pomimo braku aktywności, ale moje ciało było jak po Pavulonie. Teraz się ono dźwiga, co widać na poniższych danych z analizatora składu ciała.
Pomiar z 11.01.2018
Waga: 56 kg, mięśnie: 25,5 kg, tkanka tłuszczowa: 9,6 kg
Pomiar z 31.01.2018
Waga: 56,4 kg, mięśnie: 26 kg, tkanka tłuszczowa: 9 kg
Przyrosty wagi i mięśni
Sprawdź nasze e-booki:

To może Cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Śniadanie bez węglowodanów i bieganie na czczo – obalam mity!
Oczywiście, że każdy jest inny i każdy ma inaczej, ale chcę pokazać, że można jeść 3 posiłki dziennie, nie trzeba się opychać ryżem i makaronem, można mieć ładną kompozycję ciała, zwiększać nieco muskulaturę, mieć dużo energii i „siły”. Piszę bardziej w kontekście rekreacji, zatem nie będę polemizowała z osobami budującymi dużą masę mięśniową czy trenującymi wyczynowo.
Aktywność dla przyjemności
Trenuję, a właściwie uprawiam aktywność fizyczną, codziennie: 3–4 razy w tygodniu biegam, czasami wpadnie mi rower jako bonus, 2 razy w tygodniu robię trening siłowy, ale bardziej funkcjonalny (czasami nie mam takiego treningu wcale i też nie jest źle), do tego czasami pojawią się w zimie biegówki czy narty zjazdowe. Generalnie nie mam przymusu trenowania, jeśli nie mam ku temu okazji. Jeśli mam sporo pracy albo muszę wyjechać, to po prostu nie ćwiczę, choć mogłabym kombinować z matą na podłodze w hotelu. Chcę w ten sposób powiedzieć, że nie mam obsesji i trenuję dla przyjemności.
Co jem?
Jem 3 razy dziennie. Lubię biegać na czczo, piję tylko kawę lub Redweiler z kofeiną i L-argininą. Po bieganiu zjadam parówki lub jajka (na zdjęciu u góry widać moje śniadanie po bieganiu, to po lewej to masło i sól), na obiad zwykle wybieram mięso i warzywa (czasami warzywami są ziemniaki), kolacja to najczęściej warzywa, owoce lub chleb żytni czy gryczany, ostatecznie ziemniaki albo ryż z masłem.
Kiedy czuję, że mam ochotę na więcej węglowodanów, zjadam 2 batoniki z Lidla Alesto (w składzie mają głównie daktyle) albo trochę dżemu ze słoika czy jakieś owoce.
Piję tylko wodę lub zioła z tatarakiem. Tatarak poprawia pracę układu pokarmowego. Czasami lubię wypić coś innego, ale kluczem do uczucia sytości pomiędzy posiłkami jest woda. Kiedy piję zioła, czuję głód i trudno mi wytrzymać do kolejnego posiłku. To bardzo ważny mechanizm, o którym mówię również na swoich wykładach dotyczących insulinooporności.
Moje ciało
Od jakiegoś czasu możecie śledzić moje zdjęcia z aktywności fizycznych, moje bicepsy i pośladki. Dla mnie to duża zmiana stylu życia, bo ostatnie 4 lata kompletnie nic nie robiłam, poza pewnymi aktywnościami w sezonie (np. od czasu do czasu rower, ale w lecie). Od 4 lat siedziałam na tyłku. Dzięki temu jak jem, nie przytyłam, pomimo braku aktywności, ale moje ciało było jak po Pavulonie. Teraz się ono dźwiga, co widać na poniższych danych z analizatora składu ciała.
Pomiar z 11.01.2018
Waga: 56 kg, mięśnie: 25,5 kg, tkanka tłuszczowa: 9,6 kg
Pomiar z 31.01.2018
Waga: 56,4 kg, mięśnie: 26 kg, tkanka tłuszczowa: 9 kg
Przyrosty wagi i mięśni
Sprawdź nasze e-booki:

To może Cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
10 powodów, dla których warto jeść jaja
Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt
WIĘCEJ >Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj
Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).
WIĘCEJ >Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej
W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…
WIĘCEJ >Selen i cynk – to połączenie budzi grozę. Stosować razem czy osobno?
Czy można łączyć w suplementacji selen i cynk? Dobre pytanie. Sprawdź, co mówią na ten temat badania. Niestety nie ma na to jasnej odpowiedzi. Wiele produktów w przyrodzie, które są bogatym źródłem cynku, są jednocześnie…
WIĘCEJ >

















