fbpx
Szukaj
open close

Dieta rozdzielna. Jak komponować posiłki?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dieta rozdzielna

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Sprawdź, jak komponować posiłki i dowiedz się na czym polega dieta rozdzielna.

Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów może być przyczyną trwałych problemów, takich jak: niestrawność, zgaga, wrzody, zaparcia i wiele innych chorób.

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie diety rozdzielnej na stałe. To podstawowa zasada ułatwiająca pracę naszemu układowi pokarmowemu. Chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu pojawiają się u ciebie problemy trawienne, to te proste zasady mogą być pomocne.

Jak to zrobić? To proste, wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany. Zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydzę, makarony, ziemniaki, owoce (zwłaszcza suszone), pieczywo.
  • Druga grupa to białka, czyli białko zwierzęce oraz nabiał, np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty, a także rośliny strączkowe.
  • Trzecia grupa to tzw. produkty neutralne, takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Jak komponować posiłki? Proste zasady

Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną.

Przykład komponowania posiłków:

  • Śniadanie: białko + tłuszcz + warzywa
  • Obiad: białko + tłuszcz + warzywa
  • Kolacja: węglowodany + warzywa

Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami – szpinak, jarmuż.
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe).
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami – marchew, pietruszka, seler.
  • Kolacja: frytki z ziemniaków lub z batatów pieczone w piekarniku z sosem pomidorowym i olejem kokosowym.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Sprawdź, jak komponować posiłki i dowiedz się na czym polega dieta rozdzielna.

Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów może być przyczyną trwałych problemów, takich jak: niestrawność, zgaga, wrzody, zaparcia i wiele innych chorób.

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie diety rozdzielnej na stałe. To podstawowa zasada ułatwiająca pracę naszemu układowi pokarmowemu. Chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu pojawiają się u ciebie problemy trawienne, to te proste zasady mogą być pomocne.

Jak to zrobić? To proste, wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany. Zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydzę, makarony, ziemniaki, owoce (zwłaszcza suszone), pieczywo.
  • Druga grupa to białka, czyli białko zwierzęce oraz nabiał, np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty, a także rośliny strączkowe.
  • Trzecia grupa to tzw. produkty neutralne, takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Jak komponować posiłki? Proste zasady

Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną.

Przykład komponowania posiłków:

  • Śniadanie: białko + tłuszcz + warzywa
  • Obiad: białko + tłuszcz + warzywa
  • Kolacja: węglowodany + warzywa

Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami – szpinak, jarmuż.
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe).
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami – marchew, pietruszka, seler.
  • Kolacja: frytki z ziemniaków lub z batatów pieczone w piekarniku z sosem pomidorowym i olejem kokosowym.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
26 czerwca 2018

Tagi

Komentarzy: 3

  1. EWA CIURA 2 kwietnia 2020 o 13:06

    Dzień dobry,
    Czy grupa tłuszczowa zawiera się jednocześnie w tej 3 grupie, czyli grupie neutralnej? Pytam, ponieważ widzę, że tłuszcze nie należą do żadnej grupy. Dlaczego nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło są zaliczane do grupy neutralnej a nie do grupy tłuszczowej? Czy to znaczy, że mogę je stosować do każdego posiłku? Pozdrawiam 🙂

  2. Aleksandra Jakubowski 9 listopada 2020 o 19:52

    Czyli tradycyjny polski obiad nie wchodzi w grę razem? Np. ziemniaki i schabowy. Czy ryż z mięsem i warzywami. A ja uwielbiam ziemniaki to kiedy mogę je zjeść. I co z ukochaną kawą z mlekiem? Też nie, a może ta odrobinę nie zaszkodzi? Bez mleka jest nie do wypicia dla mnie. Chyba ze można z jakim innym mlekiem pić? A zresztą to sobie poradzę

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >
jak zmniejszyć apetyt na słodycze

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby

Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w…

WIĘCEJ >
rozgrzewające napoje

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać. 3 rozgrzewające napoje Mamy dla was przepisy na rozgrzewające…

WIĘCEJ >

Zaparcia – jak sobie pomóc?

Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już…

WIĘCEJ >