fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak kupić dobry olej?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dobry olej

Czym się kierować podczas zakupów, aby kupić dobry olej? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.

Jak wybrać dobry olej? To zależy do tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli do smażenia, to wiele produktów nie będzie do tego nadawało, jak np. olej lniany czy z pestek dyni. Obróbka termiczna tych produktów przyczynia się do utraty walorów odżywczych, a przede wszystkim szkodzi to zdrowiu, bo m.in. przyczynia się do wystąpienia stanów zapalnych, choroby miażdżycowej czy chorób nowotworowych. Tego typu tłuszcze są przeznaczone wyłącznie do spożywania na zimno (np. do sałatek).

Na jakim oleju smażyć?

Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są tłuszcze nasycone, nadające się do smażenia, takie jak: olej kokosowy, masło klarowane ghee, smalec, łój wołowy. Można też smażyć na oliwie z oliwek extra virgin, chociaż trochę szkoda tam ją marnować. Warto też dążyć do tego, by smażyć jak najmniej. Lepszym rozwiązaniem będzie inna obróbka termiczna, taka jak gotowanie, pieczenie, duszenie.

Po czym rozpoznać dobry olej?

Najlepiej wybierać oleje:

  • nierafinowane (oleje rafinowane są mocno przetworzone; rafinacja zabija wszystkie wartości odżywcze oleju),
  • tłoczone na zimno,
  • w ciemnych, szklanych butelkach (nie kupuj oleju w plastikowej butelce!);
  • z krótkim terminem przydatności do spożycia,
  • przechowywane w lodówce (dotyczy to zwłaszcza olejów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, ponieważ te cenne składniki łatwo się utleniają pod wpływem temperatury).

Wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 nie należą do stabilnych termicznie związków chemicznych. W wysokiej temperaturze dochodzi do procesów wysoce szkodliwych, takich jak jełczenie i utlenianie. Przyczyniają się one do tworzenia wolnych rodników, a to zwiększa stan zapalny. Zatem poddawanie obróbce termicznej orzechów, migdałów, pestek, nasion, a także ich produktów – różnego rodzaju mąk i olejów – wykazuje działanie prozapalne, promiażdżycowe, a także kancerogenne.

Aby czerpać z kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jak najwięcej dobrodziejstw, ważne jest też przyjmowanie ich w odpowiednich proporcjach. Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku omega-3 jest prozapalne i pronowotworowe oraz niweczy korzystne działanie omega-3.

Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne. Możesz je dodawać np. do sałatek.

Jeśli szukasz pomysłów na obiad lub inny posiłek, sprawdź nasze przepisy w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Czym się kierować podczas zakupów, aby kupić dobry olej? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.

Jak wybrać dobry olej? To zależy do tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli do smażenia, to wiele produktów nie będzie do tego nadawało, jak np. olej lniany czy z pestek dyni. Obróbka termiczna tych produktów przyczynia się do utraty walorów odżywczych, a przede wszystkim szkodzi to zdrowiu, bo m.in. przyczynia się do wystąpienia stanów zapalnych, choroby miażdżycowej czy chorób nowotworowych. Tego typu tłuszcze są przeznaczone wyłącznie do spożywania na zimno (np. do sałatek).

Na jakim oleju smażyć?

Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są tłuszcze nasycone, nadające się do smażenia, takie jak: olej kokosowy, masło klarowane ghee, smalec, łój wołowy. Można też smażyć na oliwie z oliwek extra virgin, chociaż trochę szkoda tam ją marnować. Warto też dążyć do tego, by smażyć jak najmniej. Lepszym rozwiązaniem będzie inna obróbka termiczna, taka jak gotowanie, pieczenie, duszenie.

Po czym rozpoznać dobry olej?

Najlepiej wybierać oleje:

  • nierafinowane (oleje rafinowane są mocno przetworzone; rafinacja zabija wszystkie wartości odżywcze oleju),
  • tłoczone na zimno,
  • w ciemnych, szklanych butelkach (nie kupuj oleju w plastikowej butelce!);
  • z krótkim terminem przydatności do spożycia,
  • przechowywane w lodówce (dotyczy to zwłaszcza olejów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, ponieważ te cenne składniki łatwo się utleniają pod wpływem temperatury).

Wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 nie należą do stabilnych termicznie związków chemicznych. W wysokiej temperaturze dochodzi do procesów wysoce szkodliwych, takich jak jełczenie i utlenianie. Przyczyniają się one do tworzenia wolnych rodników, a to zwiększa stan zapalny. Zatem poddawanie obróbce termicznej orzechów, migdałów, pestek, nasion, a także ich produktów – różnego rodzaju mąk i olejów – wykazuje działanie prozapalne, promiażdżycowe, a także kancerogenne.

Aby czerpać z kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jak najwięcej dobrodziejstw, ważne jest też przyjmowanie ich w odpowiednich proporcjach. Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku omega-3 jest prozapalne i pronowotworowe oraz niweczy korzystne działanie omega-3.

Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne. Możesz je dodawać np. do sałatek.

Jeśli szukasz pomysłów na obiad lub inny posiłek, sprawdź nasze przepisy w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3

Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.

WIĘCEJ >

Emocje a jedzenie – jemy po to, żeby żyć

Jedzenie bardzo często jest właśnie rodzajem ucieczki od emocji. Takie czynności powtarzane regularnie prowadzą nas niestety do uzależnienia od jedzenia. Kiedy emocje prowadzą nas w niewłaściwe nawyki?

WIĘCEJ >

Jedzenie na mieście – co trzeba wiedzieć?

Idziecie do restauracji na obiad.Informujecie kelnera, że nie jecie glutenu, nabiału i strączków, zadowoleni czekacie na swój bezpieczny posiłek... żeby to było takie proste, jak sobie wyobrażacie jedzenie na mieście ...

WIĘCEJ >

Wątróbka – naturalna multiwitamina

Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…

WIĘCEJ >