Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.
Spring rolls (sajgonki)

Składniki:
Sajgonki:
- pierś kurczaka (200 g)
 - pietruszka – korzeń (160 g)
 - marchew (135 g)
 - papier ryżowy (72 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (50 g)
 - miód lipowy (24 g)
 - musztarda (20 g)
 - sól himalajska (2,5 g)
 
Sos:
- miód lipowy (50 g)
 - musztarda (40 g)
 
Sposób przygotowania:
- Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
 - Włoszczyznę kroimy w paski.
 - Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
 - W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
 - Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
 - Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.
 
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:
- brukselka (270 g)
 - boczek wieprzowy surowy (240 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (75 g)
 - miód (48 g)
 - musztarda (40 g)
 - papryka słodka mielona (8 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - czosnek granulowany (1 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
 - Plastry boczku kroimy na pół.
 - Brukselki owijamy plastrami boczku.
 - Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
 - W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
 - Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
 - Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.
 
Warzywna misa Buddy

Składniki:
- kapusta czerwona (1 kg)
 - kalafior (400 g)
 - woda (250 ml)
 - batat (230 g)
 - jabłko (180 g)
 - cebula (105 g)
 - awokado (70 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (50 g)
 - sok z cytryny (40 g)
 - sałata roszponka (25 g)
 - szpinak (25 g)
 - kiełki lucerny (15 g)
 - czosnek (10 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - czosnek granulowany (1 g)
 - kurkuma mielona (1 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
 - Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
 - Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
 - W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
 - Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
 - Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
 - Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
 - Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
 - Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
 - Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
 - Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
 - Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
 
Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia

Składniki:
- ogórek długi (180 g)
 - burak marynowany (150 g)
 - łosoś wędzony (100 g)
 - awokado (70 g)
 - cytryna (20 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
 - Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
 - Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
 - Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
 - Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
 - Na buraki nakładamy rulony z ogórka.
 
Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Składniki:
- szpinak (250 g)
 - szynka wieprzowa wędzona (160 g)
 - ogórek długi (90 g)
 - pomidor koktajlowy (60 g)
 - jajo kurze rozmiar M (51 g)
 - cebula czerwona (50 g)
 - mąka kokosowa (24 g)
 - cykoria (20 g)
 - sos vinaigrette (20 g)
 - sałata masłowa (15 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
 - Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
 - Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
 - Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
 - Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
 - Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.
 
Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Składniki:
- burak (250 g)
 - orzech nerkowca (100 g)
 - oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
 - ocet balsamiczny (18 ml)
 - woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
 - czosnek (5 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
 - Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
 - Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
 - Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
 - Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
 - Marynujemy plastry buraków.
 - Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
 - Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
 - Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
 - Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.
 
Frytki z batatów

Składniki:
- batat (1 kg)
 - oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - bazylia suszona (1 g)
 - oregano suszone (1 g)
 - papryka słodka mielona (1 g)
 - papryka wędzona mielona (1 g)
 - czosnek granulowany (1 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
 - Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
 - Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
 - Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.
 
Flatbread

Składniki:
- jajo kurze rozmiar M (153 g)
 - śmietanka kokosowa (150 g)
 - mąka kokosowa (50 g)
 - płatki drożdżowe (40 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - majeranek suszony (1 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Blendujemy razem wszystkie składniki.
 - Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Wylewamy masę na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
 
Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.
Portobello ze świeżymi warzywami

Składniki:
- pieczarki portobello (240 g)
 - pomidor (85 g)
 - papryka czerwona (55 g)
 - oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
 - szczypiorek (10 g)
 - pietruszka – natka (6 g)
 - sól kłodawska (0,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
 - Z pieczarek odcinamy nóżki.
 - Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
 - Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
 - Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
 - Zieleninę drobno siekamy.
 - Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.
 
Gryczana tarta szpinakowa

Składniki:
Ciasto kruche:
- mąka gryczana (100 g)
 - jajo kurze rozmiar M (102 g)
 - prawdziwe masło (60 g)
 - miód lipowy (12 g)
 
Masa szpinakowa:
- świeży szpinak (250 g)
 - jajo kurze rozmiar M (51 g)
 - cebula (50 g)
 - masło klarowane ghee (15 g)
 - czosnek (10 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 - gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
 - Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
 - Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
 - Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.
 
Masa szpinakowa:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
 - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
 - Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
 - Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
 - Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
 - Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
 - Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).
 
Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Składniki:
- pomidory (170 g)
 - jajo kurze rozmiar M (102 g)
 - pietruszka – korzeń (80 g)
 - passata pomidorowa (60 g)
 - cebula (50 g)
 - marchew (45 g)
 - świeży szpinak (45 g)
 - szynka parmeńska (30 g)
 - mąka gryczana (30 g)
 - bazylia suszona (3 g)
 - oregano suszone (3 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
 - Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
 - Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
 - Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
 - Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
 - Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
 - Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
 - Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.
 
Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Składniki:
- pierś kurczaka (300 g)
 - cukinia zielona (300 g)
 - oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
 - sok z cytryny (12 ml)
 - kurkuma w proszku (0,5 g)
 - oregano suszone (0,5 g)
 - papryka słodka mielona (0,5 g)
 - sól kłodawska (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
 - Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
 - Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
 - Rozgrzewamy patelnię grillową.
 - Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
 - Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.
 
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Składniki:
- jabłka (360 g)
 - mleko kokosowe (125 ml)
 - woda (125 ml)
 - tapioka – perełki (35 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (25 g)
 - syrop klonowy (5 g)
 - cynamon mielony (2 g)
 
Sposób przygotowania:
- Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
 - Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
 - Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
 - Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
 - Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
 - Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.
 
Mus czekoladowy

Składniki:
- banan (120 g)
 - jabłko (180 g)
 - kakao (20 g)
 - granat (około 35 g – 1/3)
 - mięta – liście (około 10 g)
 
Sposób wykonania:
- Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
 - Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
 - Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.
 
Pieczony banan z malinami i truskawkami

Składniki:
- banan (120 g)
 - maliny (70 g)
 - truskawki (70 g)
 - kakao w proszku (8 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
 - Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
 - Pieczemy przez około 12–15 minut.
 - Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.
 
Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.
Spring rolls (sajgonki)

Składniki:
Sajgonki:
- pierś kurczaka (200 g)
 - pietruszka – korzeń (160 g)
 - marchew (135 g)
 - papier ryżowy (72 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (50 g)
 - miód lipowy (24 g)
 - musztarda (20 g)
 - sól himalajska (2,5 g)
 
Sos:
- miód lipowy (50 g)
 - musztarda (40 g)
 
Sposób przygotowania:
- Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
 - Włoszczyznę kroimy w paski.
 - Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
 - W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
 - Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
 - Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.
 
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:
- brukselka (270 g)
 - boczek wieprzowy surowy (240 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (75 g)
 - miód (48 g)
 - musztarda (40 g)
 - papryka słodka mielona (8 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - czosnek granulowany (1 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
 - Plastry boczku kroimy na pół.
 - Brukselki owijamy plastrami boczku.
 - Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
 - W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
 - Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
 - Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.
 
Warzywna misa Buddy

Składniki:
- kapusta czerwona (1 kg)
 - kalafior (400 g)
 - woda (250 ml)
 - batat (230 g)
 - jabłko (180 g)
 - cebula (105 g)
 - awokado (70 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (50 g)
 - sok z cytryny (40 g)
 - sałata roszponka (25 g)
 - szpinak (25 g)
 - kiełki lucerny (15 g)
 - czosnek (10 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - czosnek granulowany (1 g)
 - kurkuma mielona (1 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
 - Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
 - Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
 - W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
 - Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
 - Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
 - Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
 - Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
 - Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
 - Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
 - Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
 - Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
 
Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia

Składniki:
- ogórek długi (180 g)
 - burak marynowany (150 g)
 - łosoś wędzony (100 g)
 - awokado (70 g)
 - cytryna (20 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
 - Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
 - Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
 - Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
 - Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
 - Na buraki nakładamy rulony z ogórka.
 
Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Składniki:
- szpinak (250 g)
 - szynka wieprzowa wędzona (160 g)
 - ogórek długi (90 g)
 - pomidor koktajlowy (60 g)
 - jajo kurze rozmiar M (51 g)
 - cebula czerwona (50 g)
 - mąka kokosowa (24 g)
 - cykoria (20 g)
 - sos vinaigrette (20 g)
 - sałata masłowa (15 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
 - Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
 - Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
 - Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
 - Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
 - Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.
 
Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Składniki:
- burak (250 g)
 - orzech nerkowca (100 g)
 - oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
 - ocet balsamiczny (18 ml)
 - woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
 - czosnek (5 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
 - Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
 - Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
 - Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
 - Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
 - Marynujemy plastry buraków.
 - Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
 - Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
 - Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
 - Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.
 
Frytki z batatów

Składniki:
- batat (1 kg)
 - oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - bazylia suszona (1 g)
 - oregano suszone (1 g)
 - papryka słodka mielona (1 g)
 - papryka wędzona mielona (1 g)
 - czosnek granulowany (1 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
 - Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
 - Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
 - Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.
 
Flatbread

Składniki:
- jajo kurze rozmiar M (153 g)
 - śmietanka kokosowa (150 g)
 - mąka kokosowa (50 g)
 - płatki drożdżowe (40 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - majeranek suszony (1 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Blendujemy razem wszystkie składniki.
 - Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Wylewamy masę na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
 
Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.
Portobello ze świeżymi warzywami

Składniki:
- pieczarki portobello (240 g)
 - pomidor (85 g)
 - papryka czerwona (55 g)
 - oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
 - szczypiorek (10 g)
 - pietruszka – natka (6 g)
 - sól kłodawska (0,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
 - Z pieczarek odcinamy nóżki.
 - Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
 - Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
 - Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
 - Zieleninę drobno siekamy.
 - Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.
 
Gryczana tarta szpinakowa

Składniki:
Ciasto kruche:
- mąka gryczana (100 g)
 - jajo kurze rozmiar M (102 g)
 - prawdziwe masło (60 g)
 - miód lipowy (12 g)
 
Masa szpinakowa:
- świeży szpinak (250 g)
 - jajo kurze rozmiar M (51 g)
 - cebula (50 g)
 - masło klarowane ghee (15 g)
 - czosnek (10 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 - gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
 - Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
 - Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
 - Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.
 
Masa szpinakowa:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
 - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
 - Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
 - Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
 - Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
 - Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
 - Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).
 
Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Składniki:
- pomidory (170 g)
 - jajo kurze rozmiar M (102 g)
 - pietruszka – korzeń (80 g)
 - passata pomidorowa (60 g)
 - cebula (50 g)
 - marchew (45 g)
 - świeży szpinak (45 g)
 - szynka parmeńska (30 g)
 - mąka gryczana (30 g)
 - bazylia suszona (3 g)
 - oregano suszone (3 g)
 - sól kłodawska (2,5 g)
 - pieprz czarny (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
 - Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
 - Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
 - Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
 - Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
 - Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
 - Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
 - Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.
 
Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Składniki:
- pierś kurczaka (300 g)
 - cukinia zielona (300 g)
 - oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
 - sok z cytryny (12 ml)
 - kurkuma w proszku (0,5 g)
 - oregano suszone (0,5 g)
 - papryka słodka mielona (0,5 g)
 - sól kłodawska (0,5 g)
 
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
 - Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
 - Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
 - Rozgrzewamy patelnię grillową.
 - Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
 - Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.
 
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Składniki:
- jabłka (360 g)
 - mleko kokosowe (125 ml)
 - woda (125 ml)
 - tapioka – perełki (35 g)
 - olej kokosowy nierafinowany (25 g)
 - syrop klonowy (5 g)
 - cynamon mielony (2 g)
 
Sposób przygotowania:
- Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
 - Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
 - Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
 - Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
 - Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
 - Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.
 
Mus czekoladowy

Składniki:
- banan (120 g)
 - jabłko (180 g)
 - kakao (20 g)
 - granat (około 35 g – 1/3)
 - mięta – liście (około 10 g)
 
Sposób wykonania:
- Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
 - Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
 - Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.
 
Pieczony banan z malinami i truskawkami

Składniki:
- banan (120 g)
 - maliny (70 g)
 - truskawki (70 g)
 - kakao w proszku (8 g)
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
 - Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
 - Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
 - Pieczemy przez około 12–15 minut.
 - Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.
 
Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego ciągle jest mi zimno?
W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…
WIĘCEJ >Jak odżywiać małego sportowca? Dieta dla trenujących dzieci
Dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują właściwie zbilansowanych składników pokarmowych. Niestety wielu rodziców nie przykłada do tego aż tak dużej wagi. W szczególności jeśli dziecko jest aktywne fizycznie i niemal wszystko co spożyje
WIĘCEJ >Masz insulinooporność? Te rady są dla ciebie!
Masz insulinooporność? Przez trzy miesiące wypróbuj na sobie poniższe sposoby i sprawdź, jak się poczujesz. Te rady są właściwie dla każdego – dla zdrowia! Co jest ważne? Czysta micha – zrezygnuj (tak na 100%, a…
WIĘCEJ >Trądzik i problemy skórne a dieta
Wiele osób, które mają problemy z cerą, udaje się do dermatologa, a następnie stosuje maści, kremy albo łyka antybiotyki. Czy to wystarczy? Czy może zdrowie cery zaczyna się od środka, np. w żołądku albo jelitach?…
WIĘCEJ >










					




