fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Barszcz postny wigilijny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00473670-955e-4b59-98d2-31ebcb8a6336-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Barszcz postny wigilijny

Przygotowanie

  • Buraki obieramy
  • 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy
  • Resztę obranych buraków kroimy w plastry
  • Plastry wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do połowy garnka
  • Dodajemy liścia i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy śliwki suszone i grzyby
  • Cebulę i czosnek przekroić z łupinami i dodać do ganka
  • Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka
  • Dodajemy majeranek
  • Gotujemy na małym ogniu przez 3 godz.
  • Po tym czasie wlewamy starte buraki
  • Gotujemy jeszcze 20 min
  • Cedzimy przez sito i uzyskujemy klarowny postny barszcz

Rady dietetyka

1 porcja barszczu to około 250-300 ml.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne przepisy na barszcz – koniecznie do nich zajrzyj.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg podłużnych buraków
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 plaster selera w korzeniu (60 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki majeranku (20 g)
  • 75 ml octu jabłkowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 garść suszonych podgrzybków (25 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Chleb z plantanów

Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…

WIĘCEJ >

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >