fbpx
logo
Szukaj
open close

Barszcz postny wigilijny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00473670-955e-4b59-98d2-31ebcb8a6336-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Barszcz postny wigilijny

Przygotowanie

  • Buraki obieramy
  • 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy
  • Resztę obranych buraków kroimy w plastry
  • Plastry wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do połowy garnka
  • Dodajemy liścia i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy śliwki suszone i grzyby
  • Cebulę i czosnek przekroić z łupinami i dodać do ganka
  • Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka
  • Dodajemy majeranek
  • Gotujemy na małym ogniu przez 3 godz.
  • Po tym czasie wlewamy starte buraki
  • Gotujemy jeszcze 20 min
  • Cedzimy przez sito i uzyskujemy klarowny postny barszcz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia barszczu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (1000 g)
  • Śliwka suszona (100 g)
  • Woda (100 ml)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (75 ml)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Cebula (50 g)
  • Podgrzybek suszony (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Majeranek suszony (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kiszone buraki

Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny (…)

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na (…)

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej (…)

WIĘCEJ >