fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Barszcz postny wigilijny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00473670-955e-4b59-98d2-31ebcb8a6336-1

Barszcz postny wigilijny

Przygotowanie

  • Buraki obieramy
  • 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy
  • Resztę obranych buraków kroimy w plastry
  • Plastry wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do połowy garnka
  • Dodajemy liścia i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy śliwki suszone i grzyby
  • Cebulę i czosnek przekroić z łupinami i dodać do ganka
  • Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka
  • Dodajemy majeranek
  • Gotujemy na małym ogniu przez 3 godz.
  • Po tym czasie wlewamy starte buraki
  • Gotujemy jeszcze 20 min
  • Cedzimy przez sito i uzyskujemy klarowny postny barszcz

Rady dietetyka

1 porcja barszczu to około 250-300 ml.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne przepisy na barszcz – koniecznie do nich zajrzyj.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg podłużnych buraków
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 plaster selera w korzeniu (60 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki majeranku (20 g)
  • 75 ml octu jabłkowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 garść suszonych podgrzybków (25 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z mango, pomarańczą i granatem

Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >