fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burgery wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa50716c-cac1-4d1d-826e-e29380572e1b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Burgery wołowe

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  • Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą)
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa
  • Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do dokładnego połączenia składników
  • Formujemy mięsne kulki i spłaszczamy je
  • Tak uformowane burgery wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut
  • Warzywa myjemy
  • Cukinię (i ewentualnie jarmuż) gotujemy lub parujemy kilka minut do miękkości cukinii
  • Burgery i warzywa nakładamy na talerz i polewamy oliwą lub olejem z awokado
  • Dodajemy trochę soli (również na wcześniej niesolone burgery)

Rady dietetyka

Osoby, które nie są na protokole autoimmunologicznym (AIP), mogą dodać również takie przyprawy, jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Zamiast mięsa wołowego (i cielęcego) można użyć również wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub drobiowego. Burgery można przyrządzić również na parze (przez 30 minut) lub obsmażyć na patelni.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • Przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek, kurkuma, czosnek w proszku
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >