Burgery wołowe
Burgery wołowe
Przygotowanie
- Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
- Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą)
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa
- Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do dokładnego połączenia składników
- Formujemy mięsne kulki i spłaszczamy je
- Tak uformowane burgery wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut
- Warzywa myjemy
- Cukinię (i ewentualnie jarmuż) gotujemy lub parujemy kilka minut do miękkości cukinii
- Burgery i warzywa nakładamy na talerz i polewamy oliwą lub olejem z awokado
- Dodajemy trochę soli (również na wcześniej niesolone burgery)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (1000 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Jarmuż (20 g)
- Rukola (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma w proszku (2 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Majeranek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę Mięso mieszamy z cebula i gruszkami Ustawiamy…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z karczku – soczyste
Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…
WIĘCEJ >Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…
WIĘCEJ >Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami
Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…
WIĘCEJ >