fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burgery wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa50716c-cac1-4d1d-826e-e29380572e1b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Burgery wołowe

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  • Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą)
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa
  • Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do dokładnego połączenia składników
  • Formujemy mięsne kulki i spłaszczamy je
  • Tak uformowane burgery wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut
  • Warzywa myjemy
  • Cukinię (i ewentualnie jarmuż) gotujemy lub parujemy kilka minut do miękkości cukinii
  • Burgery i warzywa nakładamy na talerz i polewamy oliwą lub olejem z awokado
  • Dodajemy trochę soli (również na wcześniej niesolone burgery)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (1000 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Jarmuż (świeży) (20 g)
  • Rukola (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma mielona (2 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Majeranek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)

Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >