fbpx
logo
Szukaj
open close

Burgery wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa50716c-cac1-4d1d-826e-e29380572e1b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Burgery wołowe

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  • Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą)
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa
  • Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do dokładnego połączenia składników
  • Formujemy mięsne kulki i spłaszczamy je
  • Tak uformowane burgery wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut
  • Warzywa myjemy
  • Cukinię (i ewentualnie jarmuż) gotujemy lub parujemy kilka minut do miękkości cukinii
  • Burgery i warzywa nakładamy na talerz i polewamy oliwą lub olejem z awokado
  • Dodajemy trochę soli (również na wcześniej niesolone burgery)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (1000 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Jarmuż (świeży) (20 g)
  • Rukola (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma mielona (2 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Majeranek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kremowa polędwiczka

Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę  i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >