fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burgery wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa50716c-cac1-4d1d-826e-e29380572e1b-1

Burgery wołowe

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  • Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą)
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa
  • Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do dokładnego połączenia składników
  • Formujemy mięsne kulki i spłaszczamy je
  • Tak uformowane burgery wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut
  • Warzywa myjemy
  • Cukinię (i ewentualnie jarmuż) gotujemy lub parujemy kilka minut do miękkości cukinii
  • Burgery i warzywa nakładamy na talerz i polewamy oliwą lub olejem z awokado
  • Dodajemy trochę soli (również na wcześniej niesolone burgery)

Rady dietetyka

Osoby, które nie są na protokole autoimmunologicznym (AIP), mogą dodać również takie przyprawy, jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Zamiast mięsa wołowego (i cielęcego) można użyć również wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub drobiowego. Burgery można przyrządzić również na parze (przez 30 minut) lub obsmażyć na patelni.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • Przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek, kurkuma, czosnek w proszku
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >