Burgery wołowe
Burgery wołowe
Przygotowanie
- Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
- Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą)
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa
- Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do dokładnego połączenia składników
- Formujemy mięsne kulki i spłaszczamy je
- Tak uformowane burgery wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut
- Warzywa myjemy
- Cukinię (i ewentualnie jarmuż) gotujemy lub parujemy kilka minut do miękkości cukinii
- Burgery i warzywa nakładamy na talerz i polewamy oliwą lub olejem z awokado
- Dodajemy trochę soli (również na wcześniej niesolone burgery)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (1000 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Jarmuż (świeży) (20 g)
- Rukola (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma mielona (2 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Majeranek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kremowa polędwiczka
Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.
WIĘCEJ >Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…
WIĘCEJ >Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >