Chlebki pita z ziołami
Chlebki pita z ziołami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Chlebki rozrywamy na pół, aby otrzymać dwa cieńsze placki
- Do miski wlewamy tłuszcz, dosypujemy przyprawy (tymianek i oregano), sezam oraz skórkę z cytryny i mieszamy
- Nakładamy warstwę mieszanki ziół na chlebki pita i posypujemy przyprawami (solą)
- Chlebki układamy na blasze i pieczemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż będą złote i chrupiące)
- Następnie przekrajamy każdy chlebek na pół i podajemy na gorąco
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pitą.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pita (270 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sezam biały (10 g)
- Tymianek suszony (6 g)
- Sól morska (6 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrzan marynowany
Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu, soli i cukru Wyłączamy kuchenkę, a do garnka dodajemy chrzan i mieszamy Chrzan przenosimy do słoików, zakręcamy i…
WIĘCEJ >Szparagi z prażonymi migdałami
Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wysypujemy płatki migdałowe i wkładamy…
WIĘCEJ >Roladki drobiowe z serem
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, aby otrzymać cieńsze kawałki Każdy kawałek mięsa wkładamy w dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbijamy wałkiem, tak aby filety miały grubość ok. 5 mm Na każdym…
WIĘCEJ >Grillowane halloumi z sałatką
Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…
WIĘCEJ >