fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebki pita z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02f9d363-4357-4890-b969-421925e14716
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chlebki pita z ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Chlebki rozrywamy na pół, aby otrzymać dwa cieńsze placki
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dosypujemy przyprawy (tymianek i oregano), sezam oraz skórkę z cytryny i mieszamy
  • Nakładamy warstwę mieszanki ziół na chlebki pita i posypujemy przyprawami (solą)
  • Chlebki układamy na blasze i pieczemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż będą złote i chrupiące)
  • Następnie przekrajamy każdy chlebek na pół i podajemy na gorąco

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pitą.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pita (270 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Tymianek suszony (6 g)
  • Sól morska (6 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzan marynowany

Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu, soli i cukru Wyłączamy kuchenkę, a do garnka dodajemy chrzan i mieszamy Chrzan przenosimy do słoików, zakręcamy i…

WIĘCEJ >

Szparagi z prażonymi migdałami

Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wysypujemy płatki migdałowe i wkładamy…

WIĘCEJ >

Roladki drobiowe z serem

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, aby otrzymać cieńsze kawałki Każdy kawałek mięsa wkładamy w dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbijamy wałkiem, tak aby filety miały grubość ok. 5 mm Na każdym…

WIĘCEJ >

Grillowane halloumi z sałatką

Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…

WIĘCEJ >