Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita
Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pitę smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i posypujemy przyprawami (kminem, solą i pieprzem)
- Następnie kładziemy pity na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupiące)
- Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do miski
- Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy do miski i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz oraz sok z cytryny i mieszamy, a następnie polewamy tym sosem sałatkę
- Zieleninę siekamy i posypujemy nią sałatkę
- Pitę rwiemy na kawałki i układamy na wierzchu sałatki przed samym podaniem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Pomidor (510 g)
- Sałata rzymska (370 g)
- Pita (140 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kolorowa sałatka z kuskusem
Cukinię kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cukinię, cebulę oraz papryki i smażymy przez ok. 8-10 minut,…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z orzechami
Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >