Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita
Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pitę smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i posypujemy przyprawami (kminem, solą i pieprzem)
- Następnie kładziemy pity na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupiące)
- Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do miski
- Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy do miski i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz oraz sok z cytryny i mieszamy, a następnie polewamy tym sosem sałatkę
- Zieleninę siekamy i posypujemy nią sałatkę
- Pitę rwiemy na kawałki i układamy na wierzchu sałatki przed samym podaniem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Pomidor (510 g)
- Sałata rzymska (370 g)
- Pita (140 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony kurczak w panierce
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski z komosą Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do miski z komosą Paprykę kroimy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – miś
Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt głowy misia i uszek Uszka smarujemy tłuszczem Z mozzarelli wycinamy kawałki na kształt oczek i noska Marchew obieramy i wycinamy z niej kółka Z oliwek wycinamy małe kawałki…
WIĘCEJ >