fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-165
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Pitę smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i posypujemy przyprawami (kminem, solą i pieprzem)
  • Następnie kładziemy pity na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupiące)
  • Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do miski
  • Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy do miski i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz oraz sok z cytryny i mieszamy, a następnie polewamy tym sosem sałatkę
  • Zieleninę siekamy i posypujemy nią sałatkę
  • Pitę rwiemy na kawałki i układamy na wierzchu sałatki przed samym podaniem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (510 g)
  • Sałata rzymska (370 g)
  • Pita (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Sałata i pomidorki koktajlowe

Pomidorki kroimy na pół Do miski wkładamy sałatę oraz pomidorki i polewamy tłuszczem (lub sosem)

WIĘCEJ >

Rosół z kawałkiem mięsa i szczypiorkiem

Mięso dokładnie oczyszczamy W garnku zagotowujemy rosół Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do momentu, aż mięso przestanie być surowe) Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do rosołu

WIĘCEJ >

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…

WIĘCEJ >