fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolorowa sałatka z kuskusem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-153
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kolorowa sałatka z kuskusem

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Papryki kroimy w kostkę
  • Pomidory kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cukinię, cebulę oraz papryki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus, dodajemy tłuszcz (masło), wlewamy wrzącą wodę i kilka razy szybko mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie spulchniamy kuskus widelcem i odstawiamy jeszcze na ok. 5 minut
  • Przenosimy kuskus do miski, dodajemy warzywa z patelni, pomidory, rukolę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Kuskus (250 g)
  • Rukola (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Owsianka z bananem

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Banana…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >