fbpx
logo
Szukaj
open close

Kolorowa sałatka z kuskusem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf55c9573-56bd-423a-963c-676e7bca7db5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kolorowa sałatka z kuskusem

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Papryki kroimy w kostkę
  • Pomidory kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cukinię, cebulę oraz papryki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus, dodajemy tłuszcz (masło), wlewamy wrzącą wodę i kilka razy szybko mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie spulchniamy kuskus widelcem i odstawiamy jeszcze na ok. 5 minut
  • Przenosimy kuskus do miski, dodajemy warzywa z patelni, pomidory, rukolę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Kuskus (250 g)
  • Rukola (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane ziemniaki z serami

Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki Na dnie…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, truskawkami i bazylią

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Truskawki kroimy na 4 części Orzechy siekamy (jeśli są dodane w składnikach) Gryczankę przenosimy do miski i posypujemy truskawkami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy cebulę oraz…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >