fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d8605ea-e3a9-4041-8c2a-1da30ef6dcf9-1

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Przygotowanie

  • Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę
  • Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową)
  • Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół
  • Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu
  • Przełożyć mięso na deskę i niech sobie poleży i odpocznie
  • Umytą sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół i połówkę bez pestki obieramy i kroimy w paseczki
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Melon obieramy ze skórki i kroimy w paseczki
  • Gruszkę kroimy w plasterki
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Wszystkie pokrojone składniki kładziemy na sałacie
  • Kaczkę kroimy w plastry i kładziemy na wierzchu sałatki
  • Polewamy sosem
  • Dekorujemy physalisem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) eliminujemy pomidory, paprykę czerwoną, pieprz czarny, miechunkę oraz musztardę z sosu. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się pomysł na przyrządzenie sałatki z kaczką – koniecznie do niego zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka:

  • ½ piersi z kaczki (100 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • ¼ melona (180 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
  • 2 szt. miechunki peruwiańskiej (ok. 10 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette miodowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >

Szparagi z botwinką

Szparagi obieramy, kroimy każdego na 4 części i gotujemy w wrzątku przez 5 min Na talerzu układamy wszystkie zieleniny Marchewkę trzemy na tarce i posypujemy po sałatach Dodajmy szparagi Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalarepy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 min Dodajemy kalarepę i podsmażamy 2-3 min Zalewamy wywarem Gotujemy 15 min na małym…

WIĘCEJ >