Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Przygotowanie
- Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę
- Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową)
- Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół
- Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu
- Przełożyć mięso na deskę i niech sobie poleży i odpocznie
- Umytą sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu
- Awokado kroimy wzdłuż na pół i połówkę bez pestki obieramy i kroimy w paseczki
- Paprykę kroimy w paseczki
- Melon obieramy ze skórki i kroimy w paseczki
- Gruszkę kroimy w plasterki
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- Wszystkie pokrojone składniki kładziemy na sałacie
- Kaczkę kroimy w plastry i kładziemy na wierzchu sałatki
- Polewamy sosem
- Dekorujemy physalisem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) eliminujemy pomidory, paprykę czerwoną, pieprz czarny, miechunkę oraz musztardę z sosu. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się pomysł na przyrządzenie sałatki z kaczką – koniecznie do niego zajrzyj.
Autor
Lista składników
Sałatka:
- ½ piersi z kaczki (100 g)
- ½ awokado (70 g)
- ½ gruszki (65 g)
- ¼ melona (180 g)
- ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- ½ cebuli czerwonej (50 g)
- 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
- 2 szt. miechunki peruwiańskiej (ok. 10 g)
- 5 łyżek sosu vinaigrette miodowego (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb dyniowy
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…
WIĘCEJ >Nadziewane cukinie
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…
WIĘCEJ >Sałatka azjatycka
Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy
WIĘCEJ >Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >