fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d8605ea-e3a9-4041-8c2a-1da30ef6dcf9-1

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Przygotowanie

  • Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę
  • Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową)
  • Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół
  • Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu
  • Przełożyć mięso na deskę i niech sobie poleży i odpocznie
  • Umytą sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół i połówkę bez pestki obieramy i kroimy w paseczki
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Melon obieramy ze skórki i kroimy w paseczki
  • Gruszkę kroimy w plasterki
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Wszystkie pokrojone składniki kładziemy na sałacie
  • Kaczkę kroimy w plastry i kładziemy na wierzchu sałatki
  • Polewamy sosem
  • Dekorujemy physalisem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) eliminujemy pomidory, paprykę czerwoną, pieprz czarny, miechunkę oraz musztardę z sosu. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się pomysł na przyrządzenie sałatki z kaczką – koniecznie do niego zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka:

  • ½ piersi z kaczki (100 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • ¼ melona (180 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
  • 2 szt. miechunki peruwiańskiej (ok. 10 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette miodowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z marchewki

Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Zapiekane warzywa

Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…

WIĘCEJ >