fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczoną kaczką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca40e290e-3c30-4c6c-a0be-d08bc5fdad01

Sałatka z pieczoną kaczką

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę.
  • Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Pomidora kroimy i dodajemy do miski wraz z rukolą. Polewamy octem jabłkowym.
  • Gdy kaczka się upiecze, odstawiamy ją na 10 minut, następnie kroimy w plasterki.
  • Kawałki kaczki układamy na sałatce i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu uwzględnij w swoim planie żywienia z nietolerancjami.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na przyrządzenie kaczki z dodatkami.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kaczki bez skóry (200 g)
  • 1 garść pistacji (15 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z dyni

Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo

Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Wieprzowina ze szpinakiem

Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…

WIĘCEJ >