Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Przygotowanie
- Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą.
- Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki.
- Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy w całość.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Zainspiruj się naszą propozycją sałatki z ryżem i soczewicą – znajdziesz ją w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- Soczewica czarna – ziarno (200 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Sałata lodowa (80 g)
- Rzodkiewka (75 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Sałata radicchio (70 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Musztarda (20 g)
- Sok z cytryny (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątroba cielęca
Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…
WIĘCEJ >Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Jabłka z malinami i malinowym miodem
Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…
WIĘCEJ >Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >