fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z ryżu i soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cdb5f61-2143-45ba-9f31-3d194d2718f1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z ryżu i soczewicy

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie
  • Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy.
  • Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy.
  • Łączymy wszystkie składniki w całość.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g ryżu brązowego
  • 150 g soczewicy zielonej
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki (20 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sok z 1 cytryny (80 ml)
  • 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
  • 1 szczypta cząbru (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >