fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z ryżu i soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cdb5f61-2143-45ba-9f31-3d194d2718f1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z ryżu i soczewicy

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie
  • Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy.
  • Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy.
  • Łączymy wszystkie składniki w całość.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ryż brązowy (150 g)
  • Soczewica zielona – ziarno (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Natka pietruszki (świeża) (20 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cząber suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi duszone z pieczarkami

Szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min, wyjąć na sito Pieczarki pokroić w cząstki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić cebulę…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Puree z bakłażana

Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.

WIĘCEJ >