Sałatka z ryżu i soczewicy
Sałatka z ryżu i soczewicy
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie
- Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy.
- Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy.
- Łączymy wszystkie składniki w całość.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ryż brązowy (150 g)
- Soczewica zielona – ziarno (150 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Natka pietruszki (świeża) (20 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cząber suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi duszone z pieczarkami
Szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min, wyjąć na sito Pieczarki pokroić w cząstki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić cebulę…
WIĘCEJ >Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Risotto z grzybami
Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy…
WIĘCEJ >Puree z bakłażana
Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.
WIĘCEJ >