fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z ryżu i soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cdb5f61-2143-45ba-9f31-3d194d2718f1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z ryżu i soczewicy

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie
  • Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy.
  • Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy.
  • Łączymy wszystkie składniki w całość.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ryż brązowy (150 g)
  • Soczewica zielona – ziarno (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Natka pietruszki (świeża) (20 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cząber suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…

WIĘCEJ >

Bitki wołowe

Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite. Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy…

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >