Sałatka z ryżu i soczewicy
Sałatka z ryżu i soczewicy
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie
- Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy.
- Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy.
- Łączymy wszystkie składniki w całość.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Autor
Lista składników
- 150 g ryżu brązowego
- 150 g soczewicy zielonej
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki (20 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sok z 1 cytryny (80 ml)
- 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
- 1 szczypta cząbru (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…
WIĘCEJ >Kala-mniaki
Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…
WIĘCEJ >Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…
WIĘCEJ >Bananowe kokosanki
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…
WIĘCEJ >