fbpx
logo
Szukaj
open close

Jagnięce kotleciki z pitą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf7a82e90-b77c-41fb-aa20-38f1672f0463
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jagnięce kotleciki z pitą

Przygotowanie

Kotleciki

  • Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski
  • Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Zieleninę (rozmaryn i natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki o wielkości piłki golfowej, a następnie delikatnie spłaszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Usmażone kotleciki nakładamy na talerze i podajemy z chlebem pita, hummusem i sałatą

Hummus

  • Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy, przesypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.)
  • Następnie ciecierzycę odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Kotleciki możesz udekorować zieleniną np. pokrzywą.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Kotleciki

  • Jagnięcina karkówka (700 g)
  • Pita (280 g)
  • Sałata karbowana (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Rozmaryn (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Hummus

  • Ciecierzyca – ziarno (170 g)
  • Bulion jarski (35 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (9 ml)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z masłem migdałowym i bananem

Banana obieramy i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy masłem i układamy plastry banana

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Owsianka z otrębami

Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy

WIĘCEJ >