fbpx
logo
Szukaj
open close

Jagnięce kotleciki z pitą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf7a82e90-b77c-41fb-aa20-38f1672f0463
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jagnięce kotleciki z pitą

Przygotowanie

Kotleciki

  • Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski
  • Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Zieleninę (rozmaryn i natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki o wielkości piłki golfowej, a następnie delikatnie spłaszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Usmażone kotleciki nakładamy na talerze i podajemy z chlebem pita, hummusem i sałatą

Hummus

  • Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy, przesypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.)
  • Następnie ciecierzycę odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Kotleciki możesz udekorować zieleniną np. pokrzywą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Kotleciki

  • Jagnięcina karkówka (700 g)
  • Pita (280 g)
  • Sałata karbowana (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Rozmaryn (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Hummus

  • Ciecierzyca – ziarno (170 g)
  • Bulion jarski (35 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (9 ml)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Lekka surówka z kapusty

Kapusty szatkujemy i przenosimy na sitko Następnie posypujemy kapustę solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut (od czasu do czasu potrząsamy sitkiem) Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę oraz…

WIĘCEJ >

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Ratatouille

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 7

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >