fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki warzywne z orzechami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-99
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotleciki warzywne z orzechami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie gotujemy ciecierzycę we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Orzechy drobno siekamy
  • Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, przenosimy do miski i lekko rozgniatamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy szpinak i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, a zawartość patelni przenosimy do blendera i dokładnie blendujemy
  • Masę warzywną przenosimy do miski z ciecierzycą, dodajemy orzechy i połowę bułki tartej, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę dzielimy na części, formujemy kulki i lekko spłaszczamy na kształt kotlecików
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (250 g)
  • Ciecierzyca z puszki (200 g)
  • Marchew (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z kurczakiem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę oraz mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę oraz mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z gałązek rozmarynu zrywamy listki,…

WIĘCEJ >