Kotleciki warzywne z orzechami
Kotleciki warzywne z orzechami
Przygotowanie
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Następnie gotujemy ciecierzycę we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
- Orzechy drobno siekamy
- Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, przenosimy do miski i lekko rozgniatamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy marchew i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy szpinak i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Następnie wyłączamy kuchenkę, a zawartość patelni przenosimy do blendera i dokładnie blendujemy
- Masę warzywną przenosimy do miski z ciecierzycą, dodajemy orzechy i połowę bułki tartej, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Masę dzielimy na części, formujemy kulki i lekko spłaszczamy na kształt kotlecików
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kotlecików.
Autor
Lista składników
- Szpinak (250 g)
- Ciecierzyca z puszki (200 g)
- Marchew (200 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Orzech włoski (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa tajska z kurczakiem i mango
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Kleisty ryż z mango
Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przełożyć ryż do płaskiego naczynia i wymieszać widelcem….
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >