fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki warzywne z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1a838b5d-7b6d-4079-a0bd-e7a09e5ca7a7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotleciki warzywne z orzechami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie gotujemy ciecierzycę we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Orzechy drobno siekamy
  • Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, przenosimy do miski i lekko rozgniatamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy szpinak i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, a zawartość patelni przenosimy do blendera i dokładnie blendujemy
  • Masę warzywną przenosimy do miski z ciecierzycą, dodajemy orzechy i połowę bułki tartej, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę dzielimy na części, formujemy kulki i lekko spłaszczamy na kształt kotlecików
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (250 g)
  • Ciecierzyca z puszki (200 g)
  • Marchew (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Kleisty ryż z mango

Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przełożyć ryż do płaskiego naczynia i wymieszać widelcem….

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >