fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki z ciecierzycy

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-139
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotleciki z ciecierzycy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i fasolę
  • Ciecierzycę i fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1,5 godz. (do miękkości i w dwóch osobnych garnkach)
  • Następnie ciecierzycę i fasolę odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy na jednolite purée
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do miski z purée
  • Do miski dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z uzyskanej masy formujemy małe kotleciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca – ziarno (240 g)
  • Fasola biała (sucha) (220 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą

Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…

WIĘCEJ >

Bałwan śniegowy z ryżu

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i gwiazdki Brokuł dzielimy na małe różyczki…

WIĘCEJ >

Jajo w foremce z boczku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Foremki na muffiny smarujemy tłuszczem Ścianki foremek w środku wykładamy plastrami boczku Do miski po kolei wybijamy jaja i przelewamy do foremek z boczkiem Jaja posypujemy przyprawami i…

WIĘCEJ >

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >