fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki z ciecierzycy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e034d8c-c309-40fd-9ffd-3cf67986e670
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotleciki z ciecierzycy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i fasolę
  • Ciecierzycę i fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1,5 godz. (do miękkości i w dwóch osobnych garnkach)
  • Następnie ciecierzycę i fasolę odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy na jednolite purée
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do miski z purée
  • Do miski dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z uzyskanej masy formujemy małe kotleciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Kotleciki możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca – ziarno (240 g)
  • Fasola biała (sucha) (220 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z fetą i arbuzem

Do miski wrzucamy sałatę Arbuza oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski Całość polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy pestkami (jeśli są wymienione w składnikach)

WIĘCEJ >

Mizeria paleo

Ogórka obieramy i kroimy na cienkie talarki. Posypujemy ogórka solą i imbirem. Dodajemy śmietankę i koperek . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Pozwalamy się połączyć smakom przez pół godziny.

WIĘCEJ >

Mus jagodowy ze śmietaną

Jagody blendujemy na gładki mus, a następnie przenosimy do miski (lub szklanki) Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >