fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotleciki z ciecierzycy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e034d8c-c309-40fd-9ffd-3cf67986e670
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotleciki z ciecierzycy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i fasolę
  • Ciecierzycę i fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1,5 godz. (do miękkości i w dwóch osobnych garnkach)
  • Następnie ciecierzycę i fasolę odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy na jednolite purée
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do miski z purée
  • Do miski dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z uzyskanej masy formujemy małe kotleciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Kotleciki możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca – ziarno (240 g)
  • Fasola biała (sucha) (220 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Sorbet z mango

Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Delikatne zawijaski z cielęciny

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Mięso kroimy w plastry i kładziemy na stolnicy Każdy kawałek mięsa posypujemy pieprzem, a następnie nakładamy szynkę, ser i szpinak Następnie zwijamy mięso w roladki i spinamy…

WIĘCEJ >