fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki z babką jajowatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9142216-e4e6-4062-a0e3-7b1d72f3f333

Kotleciki z babką jajowatą

Przygotowanie

  • Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami
  • Formujemy 6 kotletów
  • Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę
  • Po około 10 – 15 minutach są gotowe

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej aktualnej diecie.

Uwagi

Mięso najlepiej jest samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Kotlety możemy podać z dowolnymi warzywami.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 300 g wieprzowej mielonej np. karkówki
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 20 g łupin babki jajowatej
  • ½ łyżeczki estragonu (2 g)
  • 1 szczypta cząbru (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (12 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >