fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z karczku – soczyste

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c832be3d5-4124-4c22-ae3d-a985ca5bb06c-1

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Przygotowanie

  • Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu
  • Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa
  • Mielimy mięso mięso
  • Mielimy cebulę na średnich oczkach
  • Dusimy cebulę na maśle lub smalcu aż będzie miękka
  • Łączymy wszystkie składniki w misce, dokładnie mieszając
  • Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, czy ziołami do smaku
  • Formujemy kotlety (dowolnej wielkości)
  • Smażymy na wolnym ogniu

Rady dietetyka

Kotlety zamiast smażyć, możemy przygotować również na parze lub włożyć na blachę i upiec w piekarniku.

Uwagi

Zamiast karczku możemy użyć łopatki. Kotlety przed smażeniem możemy również obtoczyć w mące gryczanej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 mała marchewka (60 g)
  • ½ korzenia pietruszki (40 g)
  • ½ plastra selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej, osolonej wodzie Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka…

WIĘCEJ >

Chłodnik z awokado z serem kozim

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…

WIĘCEJ >

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >