logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z karczku – soczyste

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c832be3d5-4124-4c22-ae3d-a985ca5bb06c

Kotlety mielone z karczku – soczyste

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c832be3d5-4124-4c22-ae3d-a985ca5bb06c

Przygotowanie

  • Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu
  • Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa
  • Mielimy mięso mięso
  • Mielimy cebulę na średnich oczkach
  • Dusimy cebulę na maśle lub smalcu aż będzie miękka
  • Łączymy wszystkie składniki w misce, dokładnie mieszając
  • Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, czy ziołami do smaku
  • Formujemy kotlety (dowolnej wielkości)
  • Smażymy na wolnym ogniu

Rady dietetyka

Kotlety zamiast smażyć, możesz przygotować również na parze lub włożyć na blachę i piec w piekarniku.

Uwagi

Zamiast karczku można użyć łopatki. Kotlety przed smażeniem można również obtoczyć w mące gryczanej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 duże cebule (ok 400 g)
  • 3 jaja
  • 1 duża, lub 2 małe marchewki (ok 200 g)
  • 1 korzeń pietruszki (ok 80 g)
  • Duży plaster selera (ok 60 g)
  • Sól i inne przyprawy dla smaku

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z marchewką

Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy (…)

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl