fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z karczku – soczyste

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c832be3d5-4124-4c22-ae3d-a985ca5bb06c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Przygotowanie

  • Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu
  • Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa
  • Mielimy mięso mięso
  • Mielimy cebulę na średnich oczkach
  • Dusimy cebulę na maśle lub smalcu aż będzie miękka
  • Łączymy wszystkie składniki w misce, dokładnie mieszając
  • Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, czy ziołami do smaku
  • Formujemy kotlety (dowolnej wielkości)
  • Smażymy na wolnym ogniu

Rady dietetyka

Kotlety zamiast smażyć, możemy przygotować również na parze lub włożyć na blachę i upiec w piekarniku.

Uwagi

Zamiast karczku możemy użyć łopatki. Kotlety przed smażeniem możemy również obtoczyć w mące gryczanej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 mała marchewka (60 g)
  • ½ korzenia pietruszki (40 g)
  • ½ plastra selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >