fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z karczku – soczyste

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c832be3d5-4124-4c22-ae3d-a985ca5bb06c-1

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Przygotowanie

  • Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu
  • Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa
  • Mielimy mięso mięso
  • Mielimy cebulę na średnich oczkach
  • Dusimy cebulę na maśle lub smalcu aż będzie miękka
  • Łączymy wszystkie składniki w misce, dokładnie mieszając
  • Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, czy ziołami do smaku
  • Formujemy kotlety (dowolnej wielkości)
  • Smażymy na wolnym ogniu

Rady dietetyka

Kotlety zamiast smażyć, możemy przygotować również na parze lub włożyć na blachę i upiec w piekarniku.

Uwagi

Zamiast karczku możemy użyć łopatki. Kotlety przed smażeniem możemy również obtoczyć w mące gryczanej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 mała marchewka (60 g)
  • ½ korzenia pietruszki (40 g)
  • ½ plastra selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >