fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a533dba-cef2-406b-b769-1fc8a5a536c7-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

Przygotowanie

Ziemniaki:

  • Obieramy, płuczemy
  • Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić)
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody)
  • Gotujemy do miękkości około 20 minut
  • Odcedzamy ziemniaki z wrzątku
  • Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree

Sos:

  • Grzyby moczymy dzień wcześniej – wkładamy do naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody
  • Na drugi dzień wyjmujemy grzyby na deskę
  • Kroimy w paseczki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby

Mięso:

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
  • Formujemy sześć kulek
  • Rozpłaszczamy dłonią
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy na rozgrzanej patelni kotlety po 3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Purée ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos z suszonych grzybów

  • Woda (800 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Borowik suszony (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Kotlety mielone z sarny

  • Sarnina łopatka (500 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Grillowana cukinia

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Ryż w soczystym sosie

Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >