Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Przygotowanie
Ziemniaki:
- Obieramy, płuczemy
- Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić)
- Zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody)
- Gotujemy do miękkości około 20 minut
- Odcedzamy ziemniaki z wrzątku
- Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree
Sos:
- Grzyby moczymy dzień wcześniej – wkładamy do naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody
- Na drugi dzień wyjmujemy grzyby na deskę
- Kroimy w paseczki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grzyby
Mięso:
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
- Formujemy sześć kulek
- Rozpłaszczamy dłonią
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy na rozgrzanej patelni kotlety po 3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Purée ziemniaczane
- Ziemniak (500 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sos z suszonych grzybów
- Woda (800 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Borowik suszony (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Kotlety mielone z sarny
- Sarnina łopatka (500 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Grillowana cukinia
- Cukinia zielona (300 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik ze szpinaku i awokado
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Ryż w soczystym sosie
Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…
WIĘCEJ >Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…
WIĘCEJ >