fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a533dba-cef2-406b-b769-1fc8a5a536c7-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

Przygotowanie

Ziemniaki:

  • Obieramy, płuczemy
  • Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić)
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody)
  • Gotujemy do miękkości około 20 minut
  • Odcedzamy ziemniaki z wrzątku
  • Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree

Sos:

  • Grzyby moczymy dzień wcześniej – wkładamy do naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody
  • Na drugi dzień wyjmujemy grzyby na deskę
  • Kroimy w paseczki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby

Mięso:

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
  • Formujemy sześć kulek
  • Rozpłaszczamy dłonią
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy na rozgrzanej patelni kotlety po 3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Purée ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos z suszonych grzybów

  • Woda (800 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Borowik suszony (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Kotlety mielone z sarny

  • Sarnina łopatka (500 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Grillowana cukinia

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa (…)

WIĘCEJ >