fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a533dba-cef2-406b-b769-1fc8a5a536c7-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

Przygotowanie

Ziemniaki:

  • Obieramy, płuczemy
  • Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić)
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody)
  • Gotujemy do miękkości około 20 minut
  • Odcedzamy ziemniaki z wrzątku
  • Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree

Sos:

  • Grzyby moczymy dzień wcześniej – wkładamy do naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody
  • Na drugi dzień wyjmujemy grzyby na deskę
  • Kroimy w paseczki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby

Mięso:

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
  • Formujemy sześć kulek
  • Rozpłaszczamy dłonią
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy na rozgrzanej patelni kotlety po 3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Pamiętaj, iż przed wyborem każdego przepisu należy rozważyć go pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej w piktogramach.

Uwagi

Jeśli lubimy i jeśli możemy – dodajmy do ziemniaków odrobinę posiekanego koperku.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg łopatki z sarny
  • 2 garście suszonych borowików (20 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 6 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cukinia (300 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >