Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Przygotowanie
Ziemniaki:
- Obieramy, płuczemy
- Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić)
- Zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody)
- Gotujemy do miękkości około 20 minut
- Odcedzamy ziemniaki z wrzątku
- Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree
Sos:
- Grzyby moczymy dzień wcześniej – wkładamy do naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody
- Na drugi dzień wyjmujemy grzyby na deskę
- Kroimy w paseczki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grzyby
Mięso:
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
- Formujemy sześć kulek
- Rozpłaszczamy dłonią
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy na rozgrzanej patelni kotlety po 3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Pamiętaj, iż przed wyborem każdego przepisu należy rozważyć go pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej w piktogramach.
Uwagi
Jeśli lubimy i jeśli możemy – dodajmy do ziemniaków odrobinę posiekanego koperku.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg łopatki z sarny
- 2 garście suszonych borowików (20 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 6 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cukinia (300 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >Placki z cukinii
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…
WIĘCEJ >Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >