Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Przygotowanie
Ziemniaki:
- Obieramy, płuczemy
- Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić)
- Zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody)
- Gotujemy do miękkości około 20 minut
- Odcedzamy ziemniaki z wrzątku
- Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree
Sos:
- Grzyby moczymy dzień wcześniej – wkładamy do naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody
- Na drugi dzień wyjmujemy grzyby na deskę
- Kroimy w paseczki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grzyby
Mięso:
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
- Formujemy sześć kulek
- Rozpłaszczamy dłonią
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy na rozgrzanej patelni kotlety po 3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Purée ziemniaczane
- Ziemniak (500 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sos z suszonych grzybów
- Woda (800 ml)
- Cebula (105 g)
- Borowik suszony (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Kotlety mielone z sarny
- Sarnina łopatka (500 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Grillowana cukinia
- Cukinia zielona (300 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…
WIĘCEJ >Jabłka zapiekane z cynamonem
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…
WIĘCEJ >