fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz11-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła
  • Mielimy mięso
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Mieszamy przez 2 minuty
  • Formujemy dwa podłużne walce
  • Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku
  • Ogórki kroimy na pół i dalej w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Z jabłka usuwamy pestki i gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy owinięte boczkiem kotlety po 2-3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta” w naszej aplikacji.

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętym przepisie znajdziesz pomysł na przygotowanie sarny w nieco inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki z sarny
  • 4 plastry boczku wędzonego (40 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 2 kiszone ogórki (160 g)
  • 1/3 papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki zielonej (6 g)
  • jabłka (ok. 45 g)
  • 1 łyżka smalcu, masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Wolnowarzone żeberka

Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…

WIĘCEJ >