Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka
Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła
- Mielimy mięso
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy przez 2 minuty
- Formujemy dwa podłużne walce
- Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku
- Ogórki kroimy na pół i dalej w półksiężyce
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w kostkę
- Z jabłka usuwamy pestki i gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Dodajemy oliwę z oliwek
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy owinięte boczkiem kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta” w naszej aplikacji.
Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
W podpiętym przepisie znajdziesz pomysł na przygotowanie sarny w nieco inny sposób.
Autor
Lista składników
- 200 g łopatki z sarny
- 4 plastry boczku wędzonego (40 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1/2 cebuli (50 g)
- 2 kiszone ogórki (160 g)
- 1/3 papryki czerwonej (ok. 60 g)
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki zielonej (6 g)
- ⅓ jabłka (ok. 45 g)
- 1 łyżka smalcu, masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego (15 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…
WIĘCEJ >Wolnowarzone żeberka
Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…
WIĘCEJ >