Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka
Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła
- Mielimy mięso
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy przez 2 minuty
- Formujemy dwa podłużne walce
- Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku
- Ogórki kroimy na pół i dalej w półksiężyce
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w kostkę
- Z jabłka usuwamy pestki i gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Dodajemy oliwę z oliwek
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy owinięte boczkiem kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta” w naszej aplikacji.
Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
W podpiętym przepisie znajdziesz pomysł na przygotowanie sarny w nieco inny sposób.
Autor
Lista składników
- 200 g łopatki z sarny
- 4 plastry boczku wędzonego (40 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1/2 cebuli (50 g)
- 2 kiszone ogórki (160 g)
- 1/3 papryki czerwonej (ok. 60 g)
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki zielonej (6 g)
- ⅓ jabłka (ok. 45 g)
- 1 łyżka smalcu, masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego (15 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem
Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >Placuszki bananowo-gryczane
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej
WIĘCEJ >Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka
Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…
WIĘCEJ >