fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz11-3-3

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła
  • Mielimy mięso
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Mieszamy przez 2 minuty
  • Formujemy dwa podłużne walce
  • Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku
  • Ogórki kroimy na pół i dalej w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Z jabłka usuwamy pestki i gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy owinięte boczkiem kotlety po 2-3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta” w naszej aplikacji.

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętym przepisie znajdziesz pomysł na przygotowanie sarny w nieco inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki z sarny
  • 4 plastry boczku wędzonego (40 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 2 kiszone ogórki (160 g)
  • 1/3 papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki zielonej (6 g)
  • jabłka (ok. 45 g)
  • 1 łyżka smalcu, masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym

Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby Gotujemy przez chwilę grzyby Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >