fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz11-3-3

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła
  • Mielimy mięso
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Mieszamy przez 2 minuty
  • Formujemy dwa podłużne walce
  • Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku
  • Ogórki kroimy na pół i dalej w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Z jabłka usuwamy pestki i gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy owinięte boczkiem kotlety po 2-3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta” w naszej aplikacji.

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętym przepisie znajdziesz pomysł na przygotowanie sarny w nieco inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki z sarny
  • 4 plastry boczku wędzonego (40 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 2 kiszone ogórki (160 g)
  • 1/3 papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki zielonej (6 g)
  • jabłka (ok. 45 g)
  • 1 łyżka smalcu, masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >