fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz7-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki
  • Cykorię przekraway na pół
  • Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
  • Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i mąkę kokosową
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
  • Formujemy 4 kotlety
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu
  • Kotlety przekładamy na talerz
  • Na tej samej patelni smażymy warzywa (paprykę, cykorię, rzodkiewki, cebulę i czosnek) po 2 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pieprzu czarnego, paprykę zastąp np. cukinią, a masło klarowane ghee np. smalcem.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlety

  • Szynka wieprzowa (100 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Marchew (świeża) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka kokosowa (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa z patelni

  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z dodatkiem koziego sera

Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnię z masłem, po czym wlewamy masę jajeczną Czekamy do momentu, aż spód się zetnie Na wierzchu omleta układamy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy do…

WIĘCEJ >

Omlet po włosku

Jajka roztrzepujemy Masę jajeczną doprawiamy do smaku i wylewamy na wcześniej rozgrzaną masłem patelnię Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut aż do momentu ścięcia się białka Na wierzch omleta układamy parmezan, oliwki oraz posypujemy…

WIĘCEJ >

Pasta musztardowa z białej fasoli

Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

WIĘCEJ >

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >