fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz7-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki
  • Cykorię przekraway na pół
  • Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
  • Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i mąkę kokosową
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
  • Formujemy 4 kotlety
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu
  • Kotlety przekładamy na talerz
  • Na tej samej patelni smażymy warzywa (paprykę, cykorię, rzodkiewki, cebulę i czosnek) po 2 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pieprzu czarnego, paprykę zastąp np. cukinią, a masło klarowane ghee np. smalcem.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlety

  • Szynka wieprzowa (100 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Marchew (świeża) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka kokosowa (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa z patelni

  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >