fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz7-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki
  • Cykorię przekraway na pół
  • Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
  • Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i mąkę kokosową
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
  • Formujemy 4 kotlety
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu
  • Kotlety przekładamy na talerz
  • Na tej samej patelni smażymy warzywa (paprykę, cykorię, rzodkiewki, cebulę i czosnek) po 2 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku, jeśli Ci szkodzi albo go nie lubisz. Ten przepis możesz wykorzystać również będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP). Wystarczy że nie użyjesz pieprzu, a paprykę zastąpisz np. cukinią. Zamiast masła klarowanego Ghee możesz użyć oleju kokosowego lub smalcu gęsiego.

Uwagi

Sprawdź inne przepisy z użyciem kokosa. Dostosuj je do swojej diety. Sprawdź piktogramy oznaczające dietę.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlety

  • 100 g surowej szynki wieprzowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ marchewki (15 g)
  • ½ pietruszki (20 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu lub olej kokosowy (15 g)

Warzywa z patelni

  • ½ papryki czerwonej (ok. 115 g)
  • ½ cykorii (ok. 40 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >