fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz7-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki
  • Cykorię przekraway na pół
  • Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
  • Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i mąkę kokosową
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
  • Formujemy 4 kotlety
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu
  • Kotlety przekładamy na talerz
  • Na tej samej patelni smażymy warzywa (paprykę, cykorię, rzodkiewki, cebulę i czosnek) po 2 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku, jeśli Ci szkodzi albo go nie lubisz. Ten przepis możesz wykorzystać również będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP). Wystarczy że nie użyjesz pieprzu, a paprykę zastąpisz np. cukinią. Zamiast masła klarowanego Ghee możesz użyć oleju kokosowego lub smalcu gęsiego.

Uwagi

Sprawdź inne przepisy z użyciem kokosa. Dostosuj je do swojej diety. Sprawdź piktogramy oznaczające dietę.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlety

  • 100 g surowej szynki wieprzowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ marchewki (15 g)
  • ½ pietruszki (20 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu lub olej kokosowy (15 g)

Warzywa z patelni

  • ½ papryki czerwonej (ok. 115 g)
  • ½ cykorii (ok. 40 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z awokado z serem kozim

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >